100-godišnjica Vindzora: Zašto je britanska kraljevska porodica promenila ime?

Autor:

17.07.2017 19:46

Foto:

Foto:



Britanska kraljevska porodica obeležila je stotu godišnjicu promene porodičnog imena u Vindzor (Windsor) iz nemačke titule Saks-Koburg i Got (Saxe-Coburg-Goth).

Kraljevska kovačnica tim povodom je proizvela kovanice sa imenom vladajuće dinastije, preuzetog od istoimenog dvorca i kraljevske rezidencije pored Londona.

Ime je promenjeno 1917. godine u vreme kad je Velika Britanija ratovala s Nemačkom.

- Porodično ime se promenilo zbog antinemačkih osećanja tokom Prvog svetskog rata, a ime Vindzor preuzeto je od dvorca istog imena - navodi se u službenoj istoriji kraljevske porodice, prenosi Hina.

Kraljica Elizabeta II, četvrti je monarh Vindzorovih, otkako je njen deda Džordž VI uveo promenu koja je članovima porodice omogućila da koriste prezime Vindzor, iako to retko čine.

Kraljevska porodica nosila je ime Saks-Koburg i Gota od braka između kraljice Viktorije i princa Alberta, rođenog Nemca, sklopljenog 1840. godine, nakon što je Viktorija ranije vladala kao poslednji monarh kuće Hanover.

Princ Filip, 96-godišnji suprug današnje kraljice, takođe je promenio svoje ime tokom Prvog svetskog rata, pošto je njegov deda, princ Luj od Batenberga, preuzeo porodično ime Mauntbaten. Filip je potomak danske, grčke i nemačke kraljevske porodice.

Maja Gašić

Autor