Odlazak pionira rokenrola: Preminuo legendarni muzičar Fets Domino

Autor:

25.10.2017 19:05

Foto:

Foto:



Pionir rokenrola Fets Domino preminuo je u 90. godini, potvrdila je njegova ćerka za svetske medije.

Domino je prodao više od 65 miliona ploča, a među najprodavanijim singlovima su "Blueberry Hill", "Ain't It a Shame" i mnogi drugi rokenrol standardi.

Antoin Dominik Fets Domino rođen je u Nju Orleansu 26. februara 1928. godine, a tokom pedesetih i šezdesetih godina postao je jedan od najpopularnijih i najuticajnijih rokenrol i ritam i bluz muzičara.

Rođen je u porodici koja je imalo devetoro dece. Njegov otac je bio violinista, ali je sam učio da na klaviru svira tada popularne stilove regtajm, bluz i bugi-vugi, pošto je jedan njegov rođak ostavio stari klavir u kući.

Sa karijerom je počeo 1949. godine, sa debitantskim singlom "The Fat Man", koji je postigao ogroman uspeh i prodat u milionskom tiražu.

Na muzičke liste na kojima su bili beli izvođači došao je 1955. pesmom "Ain't It a Shame", posle čega je imao brojne hitove - "Be My Guest", "I'm Ready", "I'm Walkin". Osim njih, ostaće upamćen i po numerama "Blueberry Hill", i "Džambalaja".

U pet decenija dugoj karijeri, najveći uspeh postigao je 50-ih i ranih 60-ih godina prošlog veka. Imao je 40 pesama na top-listama najboljih ritam i bluz pesama, kao i 11 numera na rokenrol top-listama.

Domino je bio jedan od prvih afroameričkih ritam i bluz umetnika koji su stekli popularnost kod "bele" publike, a uticao je na veliki broj muzičara i pevača. Elvis Prisli ga je predstavio na jednom od svojih koncerata u Las Vegasu rečima:

- Ovaj gospodin imao je ogroman uticaj na mene kada sam počinjao.

Posle 1980. godine odlučio je da ostane u rodnom Nju Orleansu. Šest godina kasnije primljen je u Hol slavnih rokenrola, nakon čega je pozvan da nastupi u Beloj kući.

Zanimljivo je da je za vreme uragana Katrina 2005. godine odlučio da ostane u svojoj kući Nju Orleansu i pazi na bolesnu suprugu. Srećom, oboje su preživeli uragan.

Maja Gašić

Autor