Muzička zvezda ponosna na fudbalera: Bijonse uručila nagradu Kolinu Kaperniku

Autor:

06.12.2017 14:51

Foto:

Foto:



Pevačica Bijonse je igraču američkog fudbala Kolinu Kaperniku, koji je prvi iz protesta kleknuo tokom izvođenja američke himne, uručila nagradu Nasleđe Mohameda Alija, koju dodeljuje časopis Sports Illustrated.

Kapernik, koji je bez angažmana pošto je prošle godine pokrenuo protest među igračima NFL lige zbog policijske brutalnosti i rasne nejednakosti, rekao je da će "sa ili bez platforme NFL-a" nastaviti da radi s ljudima.

Bijonse je na dodeli nagrada Sportista godine kao iznenađenje predstavio komičar Trevor Noa, posle čega je ona rekla da je "ponosna" što će uručiti nagradu, preneo je AP.

-Kolin je uradio nešto bez straha od posledica ili odbijanja - rekla je Bijonse.

Dobitnik prošlogodišnje nagrade, košarkaš Karim Abdul-Džabar u video obraćanju rekao je da je Kapernik "dostojan nagrade".

- Potuno je prihvatio rizik po svoju karijeru kako bi podsetio Amerikance na sistematski rasizam koji uskraćuje Afro-Amerikancima prilike na ravnopravno obrazovanje, radna mesta, zdravstvenu zaštitu i čak svoje živote - rekao je Abdul-Džabar.

Објава коју дели Bambi Eyes (@dembambieyez) дана 6. Дец 2017. у 12:08 PST

Kapernik je prošle godine prvi put kleknuo tokom himne, ali se taj protest omasovio ove godine, što je često kritikovao američki predsednik Donald Tramp.

Od marta je slobodan agent, pa je uložio žalbu protiv NFL-a uz argument da nema ugovor zbog dosluha vlasnika timova pošto je počeo protest.

Kapernik je rekao da nastavlja borbu Muhameda Alija protiv socijalne nepravde i dodao da mu je bokser bio mentor iako ga nikada nije sreo.