Za večnost: Indeksi dobili spomen stope u Sarajevu

Autor:

28.12.2016 11:20

Foto:

Foto:



Na inicijativu reditelja Nedžada Begovića, u Sarajevu je postavljena spomen-ploča posvećena legendarnoj grupi „Indeksi“.

Na beloj ploči koja se nalazi u ulici Ferhadija u centru grada stoji: „Na ovom mestu septembra 1962. godine Ismet Nuno Arnautalić i Šefko Akšamija su osnovali pop-rok grupu 'Indeksi'“, uz naslikane otiske njihovih stopala, prenosi portal Klix.

Ploča, koju je dizajnirala Ajna Zlatar, nalazi se blizu Ekonomskog fakulteta na glavnom gradskom šetalištu, na mestu gde su dvojica studenata, noseći indekse, dobila ideju za osnivanje i davanje naziva grupi.

Sastav „Indeksi“ bio je sinonim sarajevske rok škole, a u njemu su uz Arnautalića i Akšamiju bili Slobodan Misaljević, Đorđe Uzelac i Nedim Hadžihasanović, a 1964. godine pridružio im se Davorin Popović.

Indexi su bili najdugovječnija i najznačajnija bosanskohercegovačka i jugoslovenska pop rock grupa koja je žarila i palila od 1962. do 2001. godine.

U tom su razdoblju objavljena dva studijska albuma, 27 singlica, te 12 kompilacijskih albuma, no poznato je i to da je više njihovih pesama do sada neobjavljeno.

Posledni koncert Indeks održan je u Banja Luci, u dvorani Borik 5. maja 2001. Pevač Davorin Popović umro je 18. juna 2001, a članovi grupe odlučili su da prestanu sa radom.

Komentari. (0)

Loading