Barbara Karađorđević

Zaljubljena u Srbiju i princa Aleksandra, zaprosila ga je preko telegrama: Ko je Barbara Karađorđević?

Autor:

03.01.2023 18:00

Foto: Jovanka Bojković

Foto: Jovanka Bojković

Mnoge zanima ko je zaista kneginja Barbara Karađorđević



Kneginja Barbara Karađorđević boravila je na Oplencu da bi prisustvovala opelu povodom pete godišnjice smrti njenog supruga, kneza Aleksandra Karađorđevića s kojim je provela divne 44 godine i dobila sina Dušana. Ko je kneginja Barbara Karađorđević? Rođena je kao princeza od Lithenštajna, a titulu kneginje dobila je udajom za kneza Aleksandra, rođenog brata kneginje Jelisavete Karađorđević. Za kneginju Barbaru svaki dolazak na Oplenac je izuzetno emotivan, a 29. oktobar u njenom intimnom dnevniku zauzima posebno mesto. Tog dana, pre 27 godina, venčala se sa knezom Aleksandrom Karđorđevićem u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu

- Iako je prošlo više od pet godina od njegove smrti, Aleksandar mi sve više nedostaje. Oplenac je posebno mesto za familiju Karađorđević. Imam mnogo uspomena, ne samo na venčanje, nego i na Aleksandrovu sahranu. Nisam mogla da budem tužna, jer je imao veličanstveno opelo, pevalo je 90 sveštenika i četiri episkopa i to je bio neverovatan čin. Pamtim i sahrane njegovih roditelja, kneza Pavla i kneginje Olge, i brata Nikolasa, ali i predivno venčanje našeg jedinca Dušana i njegove Valerije, pre četiri godine.

Pročitajte Jelisaveta Karađorđević - Princeza avanturističkog duha

Instagram

 

Pre nego što se 1973. godine udala za kneza Aleksandra, Srbija je za Barbaru bila potpuno nepoznata zemlja.

- Nas dvoje smo prvi put došli u Srbiju inkognito 1990. godine, pošto je Aleksandar bio u egzilu. Kad smo 2000. godine dobili pasoše, bilo je mnogo lakše, Aleksandar je kasnije često dolazio i tečno je govorio srpski, za razliku od mene. Nikad ga nisam naučila jer nisam ovde živela. Voleli smo da boravimo na Oplencu, priroda je ovde predivna.

Pročitajte Verila se unuka princeze Jelisavete Karađorđević

Instagram

 

Njihova ljubavna priča trajala je pune 44 godine, a upoznali su se slučajno, na večeri koju je u Parizu priredio Karim Aga Kan. Aleksandar je živeo u Gradu svetlosti, a Barbara, princeza od Lithenštajna, se po završetku školovanja u Beču, bavila dizajnom.

- Odsela sam kod prijatelja, a zanimljivo je da je njihova kuća bila pored spomenika kralju Aleksandru u Bulonjskoj šumi. Prijatelji su želeli da naprave večeru, nedostajala im je jedna osoba i setili su se da pozovu kneza. On je prihvatio, iako je to zaista bila retkost, da nekog pozoveš u poslednji čas. Sećam se da smo zatim krenuli u jedan noćni klub, svi smo se nagurali u jedan auto. Tada sam pomislila da je Aleksandar vrlo zabavan čovek. Izgledao je vrlo lepo, bio je naočit, duhovit, šarmantan.

Instagram

 

Narednih dana su dosta vremena proveli zajedno, stalno su izlazili i knez je osvojio naočitu lepoticu iz Lithenštajna.

- Nekoliko meseci bili smo razdvojeni i komunicirali samo telefonom ili putem telegrama. Uvek smo pričali o budućnosti i ja sam uoči Nove godine, na koju me je pozvao u njihovu seosku kuću pitala: “Zbog čega stalno pišeš o tome. Hoćeš da se venčaš sa mnom?”. Zaprosila sam ga preko telegrama i odgovorio je potvrdno. Videli smo se tek za doček, on je sve spremio - hranu, okitio je jelku ispod koje me je čekao verenički prsten.

Pročitajte Razvela se i udala za princa - Ovo je prvi muž Katarine Karađorđević

Jovanka Bojković

 

Iako je godinama maštala o velikom venčanju i raskošnoj venčanici, za kneza Aleksandra se udala na građanskoj ceremoniji u Parizu.

- Nažalost, nisam imala veliko venčanje, bili smo odeveni uobičajeno, ali mi sve to nije bilo previše važno. Nas dvoje smo imali posebnu vezu, obožavali smo se. Imao je divan karakter, bio je vrlo zabavan, uvek raspoložen za šalu. Kad je preminuo, mnogo ljudi mi je reklo da je on bio poslednji pravi džentlmen. Ponosna sam što je veoma zbližio s mojom porodicom, to mi je bilo posebno važno. Često smo se šalili, govorila sam mu da je njegova familija stara dve stotine, a moja hiljadu godina. I bila sam itekako svesna krsta koji Karađorđevići sve to vreme nose.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading