Svi će kad odem pričati kako sam bila velika glumica: Dve godine bez Nede Arnerić

Autor:

10.01.2022 17:00

Foto:

Foto:

Živeći tempom koji malo ko može da izdrži, često nesvesno i nevoljno zaboravljamo na one kojih nema, a koji su nam, koliko do juče, činili svakodnevnoicu lepšom i podnošljivijom. Na današnji dan pre dve godine napustila nas je Neda Arnerić, uz Milenu Dravić i Cecu Bojković, najvoljenija glumica.



Otišla je diskretno, na isti način na koji je i živela. Imala je samo 66 godina. Zgrožena sadašnjim vremenom, čije vrednosti su u potpunoj suprotnosti s njenim, samoinicijativno se povukla na neko bolje mesto, gde su je sačekali oni koje je volela: suprug Mile, Olja Ivanjicki, Jovan Ćirilov, Lale Đurić.    

Prenosimo vam deo njenog poslednjeg intervjua kojeg je dala Gloriji i kolegnici Radmili Stanković. 

Bila je to najtužnija kafa koju pamtim, skoro da sam požalila što smo se videle. Sve je naknadno tumačila.

- Ispada da kukam kako sam živa, kako bih htela da igram jer ništa drugo nemam osim te glume. Pa to znaju svi oni koji snimaju i ne pada im na pamet da sam tu. I svi će, kad odem, pričati kako sam bila velika glumica, to ih ništa ne košta. Ali košta da igram jer nisam iz klana, ne družim se sa rediteljima i glumcima, naročito ne sa onim moćnima. U stvari, trebalo bi da se manem glume, da se bavim nečim što ima više smisla.

Pročitajte i Odlazak voljene filmske dive Nede Arnerić

Luka Šarac

 

Pitala sam je šta je to drugo gde bi sebe našla, da bude spokojnija nego što je bila tog dana. I zašto nije slikala kad joj je ta oblast umetnosti tako bliska, a ona mi je objasnila:

- Ne znam zašto nisam slikala, i žao mi je što to nisam probala. U stvari, nikada neću biti ništa drugo do glumica, ali morala bih da pronađem neki dobar hobi koji će me držati. Imam prijateljicu koja po dva-tri sata dnevno, nekoliko puta nedeljno, ide u dom za napuštenu decu u Zvečanskoj ulici i provodi vreme s njima. Pruža im ljubav. Zar to nije velika priča? Pomislim kako bi to bilo dobro, a onda se setim da sam psa dala bratu jer posle Miletove smrti nisam više bila u stanju da ga volim niti da brinem o njemu. O kome ja da brinem kad ne mogu ni o sebi?

Pročitajte i Neda Arnerić ekskluzivno za Gloriju: Želim da se vratim u život

Luka Šarac

 

Šta mi je drugo preostalo nego da je ubeđujem da može, da ima snage da se izbori sa depresijom. Promenila je temu i počela da priča kako je Milena Dravić posle smrti svog muža Dragana Nikolića prijateljima poklanjala njegove stvari, delove garderobe. Kazala sam joj da sam dobila dva Gagina šala, a od Milene jednu njenu futrolu za naočare, za Božić, kada smo radile poslednji intervju za NIN. Ona je od Milene dobila jednu tašnu.

- Uvek sam mislila da smo nas dve imale sličnu sudbinu. I ona je mlada počela da snima, i ona nije završila glumu, i ona je bila nesrećna kad ne snima, i ona i ja nismo imale dece.

Pomislila sam, i srećom kazala joj: “I tebe su, kao i nju, ljudi toliko voleli u nekadašnjoj Jugoslaviji.”

Neda je rođena 15. jula 1953. godine u Knjaževcu, a umrla je 10. januara 2020. u Beogradu. Prvi put se pojavila na filmu u ostvarenju “San” Puriše Đorđevića i od tada je bila samo glumica. Snimila je više od 100 filmova i TV serija i odigrala više od 40 uloga u pozorištu. Dobitnica je jedne Zlatne i jedne Srebrne arene i silnih drugih glumačkih priznanja, ali najradosnija je bila kada je dobila “Pavla Vuisića”.

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading