Zaboravljena diva: pre 20 godina je preminula Radmila Savićević

Autor:

08.11.2021 14:15

Foto:

Foto:

Danas se navršava 20 godina od smrti istaknute srpske glumice Radmile Savićević, vrsne komičarke koja je mlađoj televizisjkoj publici ostala u sećanju kao Ristana-Riska Golubović u “Srećnim ljudima” i Živadinka Žarka Šijaković u “Boljem životu”.



Kao začetnik kruševačke glumačke tradicije, Radmila je na početku karijere bila angažovana u pozorištu u rodnom gradu, kao i u Niškom teatru. 

- Obično sam tumačila žene iz naroda, seljanke, što bi se reklo. Već sa 30 godina dobila sam uloge starijih žena, neretko baba. I nije mi smetalo. Svaku ulogu sam prihvatala i radovala jos je – govorila je sjajna glumica.  

Ubrzo pošto se zahvalila na pozivu Meši Selimoviću da pređe u Sarajevsko narodno pozorište, prešla je u Beograd, u Beogradsko dramsko pozorište na Crvenom krstu. Početkom šezdesetih je stidljivo stigla na filmska platna, prvo kao Leposava u “Mica i Mikica” pored Dare Čalenić, Ružice Sokić i Đuze Stojiljkovića, a zatim kao razredna u “Višnji sa Tašmajdana”, jednom od prvih filmskih hitova jugoslovenske kinematografije. Ta uloga joj je donela veliku popularnost, kao i ostalim članovima glumačkog tima. 

Pročitajte i 22 glumca iz serije 'Srećni ljudi' više nije sa nama - šta se krije iza navodnog prokletstva?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @balkanskim.sokakom

Lik Violete u “Kamiondžijama”, priproste i odlučne žene da za muža ima Pavla Vuisića (Paju Čuturu), kandidovao je za jednu od najpopularnijih glumica. Radeći paralelno u pozorištu, na filmu i televiziji stekla je status vrsne komičarke, koja svakoj ulozi daje zrnce šarma prostodušnih i iskrenih žena koje se ne plaše da kažu ono što misle. U serijama Siniše Pavića “Bolji život” i “Srećni Ljuidi” odigrala je maesrtralne epizodne uloge čije se replike i danas prepričavaju.

Bila je udata za kolegu  Božidara Savićevića, najpoznatijeg po ulozi Marka u “Otpisanima”.

Radmila, odnosno Žarka ili Riska, preminula je 8. novembra 2001. u 75. godini u Beogradu. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. 

Tužna je činjenica da se ovoj vrsnoj umetnici, sa izraženim komičarskim rafirmanom, ne posvećuje prostor koji je svojim radom zaslužila. Nove generacije bi, uvereni smo, imali šta da čuju i vide gledajući njene uloge na filmu i televiziji.   

 

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading