Kako mi je pričao: Veza između Vudija Alena i Marka Živića je u tome što su obojica odvratni, a šetaju najbolje ribe

Autor:

14.10.2021 20:25

Foto:

Foto:

Večeras je u Beogradu, u 49. godini, preminuo glumac Marko Živić. Prvak Beogradskog dramskog pozorišta izgubio je bitku sa virusom korona.



Pošto se uspešno uzborio s kancerom 2010. godine, Marko Živić se vratio u pozorište. Kombinacija scene, kolega, dramskog teksta i miris teatra davali su mu snagu da se neočekivano brzo oporavi od veoma teškog i neizvesnog hirurškog zahvata. Odmah po izlasku iz bolnice prionuo je na posao. Spremao je ulogu u komediji “Sviraj to ponovo, Sem” u Beogradskom dramskom pozorištu. Vudi Alen je napisao scenario za istoimeni film iz 1972, u kome mu je partnerka Dajana Kiton, dok je Marku društvo pravila Ljubinka Klarić. U pauzi između proba, videli smo se u kafeu Skver na Crvenom krstu.

Pročitajte i Korona kosi glumce - Preminuo Marko Živić u 49. godini

- Sjajno se osećam, tako da je bolest ostala iza mene kao ružan san. Mada, više nikada i nikome ne dam svoj sat popodnevnog odmora, kojim, između dnevnih snimanja, proba i večernjih predstava, oporavljam duh i telo. Nekada mi to više znači od celovečernjeg odmora - priznaje Marko.

A da se duhoviti zavodnik vratio u formu i ponovo živi punim plućima svedoči i činjenica da odnedavno sa jednom sjajnom damom ispija lepe kafe i vodi zanimljive razgovore, a katkad i doručkuje. Osim u tim zajedničkim trenucima, Marko uživa i u pripremanju nove uloge, Alana Feliksa, neurotičnog filmskog kritičara koga već na početku predstave ostavlja žena i nema sreće u ljubavi. Na sebi svojstven, čudan način i uz sarkastičan humor, Vudi Alen se u ovom komadu poigrao sociološkim normama i potpuno ih demontirao. Kada je tadašnji upravnik pozorišta, a sadašnji ministar kulture Nebojša Bradić pre skoro dve godine doneo tekst za “Sviraj to ponovo, Sem”, odmah se setio Marka kao prave osobe za ulogu. Tada je zbog njegove borbe sa teškom bolešću komad bio pomeran. Sada su se sve kockice skopile i predstava je dočekala svoje vreme, čime je potvrđeno pravilo da glumci ne jure uloge, već one pronalaze njih.

Dalibor Danilovic

 

- Veza između Marka Živića i Vudija Alena je u tome što su obojica odvratni, a imaju najbolje ribe. Verovatno sve zanima kako oni te žene osvajaju. Ja ne bih mogao da živim bez žena i ceo moj život je vezan za njih, što prijateljice, što devojke. Možda je to vrsta šizofrenije, ali ne znam šta bih bez njih. Mislim da su muški i ženski mozak dva potpuno različita operativna sistema i da uopšte nisu kompatibilni. Svi muškarci koji se zapitaju: “Šta ova lepotica radi sa tim ružnim, malim idiotom?” mora da shvate kako žena uopšte ne gleda fizički izgled. Ili neka pogleda Vudija Alena i sve će mu biti jasno – objasnio mi je Marko.

Pročitajte i Molimo se za njega - Marko Živić je životno ugrožen

Danas mi je zato neobjašnjivo da ga nema. U to ne mogu da poverujem, već se detinje nadam da ću ga opet sresti i da će me opet zasmejavati do besvesti imitirajući kolege.

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading