,,Život je ona crtica između godine rođenja i smrti" - životna priča Đoleta Balaševića

Autor:

19.02.2021 18:37

Foto:

Foto:



Poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini, nakon što je početkom nedelje primljen na Infektivnu kliniku, gde se lečio od upale pluća. Svoju karijeru čuveni Đole otpočeo je pre skoro četiri decenije u srednjoškolskom bendu “Žetva” s kojim je snimio prvi singl “U razdeljak te ljubim”. Iako mu pesma nije bila posebno draga, upravo ona ga je i proslavila.

Za Đoleta su uvek govorili da je bio čudo od deteta. Uz pet godina stariju sestru Jasnu, za koju je bio izuzetno vezan, veoma rano je naučio da čita, a u osnovnoj školi počeo je da piše pesme. Jedan od najtužnijih trenutaka u njegovom životu bio je kada mu je sestra preminula, o čemu gotovo nikad nije govorio za javnost.

Majka Veronika Elvira Matilda Dolenc i otac Jovan Balašević protivili su se njegovoj želji da bude muzičar, i smatrali su da treba da se bavi geografijom, za šta se i školovao. Nisu prisustvovali nijednom njegovom koncertu, za koje im je uvek čuvao dva prazna mesta.

Godine 1977. Đorđe je sa drugovima iz gimnazije osnovao prvu grupu - “Žetva”, sa kojom je snimio pesmu “U razdeljak te ljubim”. Iako je nije voleo, nakon njenog izvođenja na radiju, otvorila su mu se mnoga vrata. Singl je prodat u 180.000 kopija što je bio prvi veliki pevačev uspeh.

Godinu dana kasnije je sa Vericom Todorović oformio novu grupu Rani mraz kojoj je dao ime iz inata vodeći se sibirskom poslovicom “Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza“. Od tog trenutka njegova karijera krenula je uzlaznom putanjom, a sve ostalo je, što bi se reklo, istorija.

Vojne vlasti su 1992. želele da ga pošalju na front zbog čega te godine nije održao tradicionalni koncert u Sava Centru. Pošto se smatralo da je odbio da ide u rat, njegove pesme su zabranjene na državnom radiju i televiziji. Pesmu “Sloboda ne“ je objavljena na disku „Nas slušaju svi, mi ne slušamo nikoga“.

Kako je sam rekao, Đorđe smatra da je njegov život dobio suštinu i formu tek kada je upoznao Oliveru. Ona je u Novi Sad došla iz Zrenjanina, sa stipendijom koju je dobila kao istaknuti sportista, olimpijski kandidat i reprezentativka u gimnastici. Bila je veoma siromašna i živela je sa majkom u teškim uslovima. Za razliku od nje, Đorđe je živeo u daleko boljim uslovima. Kad su se upoznali, odmah su se posvađali oko životnih principa, a Olja ga je osvojila kada mu je na plaži tražila da joj pričuva šnale pošto je išla da se kupa.

Jedan od tužnijih perioda u Balaševićevom životu bio je nakon rođenja ćerke Jovane. Naime, Đole ju je prvi put video tek mesec dana nakon rođenja, jer je bio u vojsci i nije smeo da prelazi granicu, a Olivera se zbog epidemije meningitisa koja je tada vladala u Novom Sadu porodila u Budimpešti.

Imao je ogromnu tremu kada je čekao da se rode Jelena i Aleksa, ali svoju decu smatra najlepšim stvarima koje su mu se u životu desile. Za velike praznike, letnje i zimske odmore nikada nije nastupao jer je želeo da provodi vreme sa njima

Polako svi počinju da prepoznaju glas “novosadskog dečaka”, a on dalje svoj put nastavlja u grupi “Rani mraz”. Za razliku od njegove ljubavi prema muzici, roditelji su uvek smatrali da je trebalo da se bavi geografijom za koju se i školovao. Zbog toga, iako im je Balašević uvek ostavljao dva mesta za koncert, istom nikada nisu prisustvovali.

Iz svog rodnog Novog Sada nikada nije otišao, a vrlo mali broj ljudi zna da je njegova starija sestra Jasna preminula. Kako je već više puta napomenuo, mrzi formalnosti, a 1992. godine odbija da ide na vojni front zbog čega su njegove pesme bile zabranjene u državi.

Deset godina ranije upoznao je ljubav svog života, Oliveru Savić sada Balašević, s kojom je u braku više od tri decenije. Njihov susret izjednačava se s onim sa filmskog platna. Ona kao reprezentativka u gimnastici sa nešto skromnijim načinom života, i on na početku slave s raskošnijim životom.

Pročitajte još: Preminuo Đorđe Balašević

Iz njihove ljubavi, izrodilo se troje dece, Jovana, Jelena i Aleksa. A od 2013. godine ova porodica bogatija je i za dve unuke koje je rodila ćerka Jelena. Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine, a iza sebe ima mnoštvo pesama koje su posvećene njegovoj muzi, Olji Balašević, a svoje reči pretočio je i na papir, pa tako može da se pohvali i sa pet književnih dela, navodi "Blic".

Jedan od tužnijih perioda u Balaševićevom životu bio je nakon rođenja ćerke Jovane. Naime, Đole ju je prvi put video tek mesec dana nakon rođenja, jer je bio u vojsci i nije smeo da prelazi granicu, a Olivera se zbog epidemije meningitisa koja je tada vladala u Novom Sadu porodila u Budimpešti.

Njegovi roditelji nikad nisu prisustvovali nijednom njegovom koncertu, za koje im je uvek čuvao dva prazna mesta.


Krajem 2019. godine imao je infarkt, nakon čega su mu ugrađeni stentovi. Tada se oglasio na svom Facebook nalogu i poručio:

,,Bio sam u nekoj maloj frkici. Bio sam četiri dana u bolnici. Nisam imao operaciju na otvorenom srcu. Malo sam doteran, stvarno imamo najbolji institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici... Dobio sam četiri stentića. Rekli su da ću moći da trčim. Ne verujem... imam sto godina! Ali se nadam da ću moći da nastavim gde smo stali i da još neko vreme neću dobiti ulicu u Novom Sadu" - našalio se tada Đole.

Pored mnogih prelepih pesama koje je ostavio iza sebe, Đole će ostati umpaćen i po duhovitom stavu i mnogim simpatičnim dosetkama.