Alen Smailagić: Milioner iz blata

Autor: Svetlana Stojaković

09.08.2019 11:07

Foto: Izvor:Aleksandar Đuričić, Foto:Gloria magazin/ Dalibor Danilović

Foto: Izvor:Aleksandar Đuričić, Foto:Gloria magazin/ Dalibor DanilovićSa osamnaest godina košarkaš Alen Smailagić prevalio je put od rodnog Koteža do NBA lige, gde je već proglašen čudom od deteta

On je ostvario američki san. Alen Smailagić (19) je iz beogradskog naselja Kotež, gde je igrao za nižerazredni klub Beko, koji se takmiči u trećoj srpskoj diviziji, došao do NBA lige. Ovog leta je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Golden Stejtom, a pre toga je proveo sezonu u Sant Kruz voriorsima, filijali Golden Stejta.

Ovaj izuzetno vaspitan i odmeren mladić potpuno je svestan svog meteorskog uspeha, ali čvrsto stoji na zemlji sa svojih 209 santimetara visine. Potiče iz radničke porodice, majka je domaćica, otac građevinac, ima dve godine mlađu sestru. Dve nedelje odmora iskoristio je da dođe u rodni kraj i da na nekoliko dana skokne do mora, ali je potpuno fokusiran na početak nove sezone. Razgovaramo na košarškom terenu na kom su stari, dotrajali koševi sa pocepanim mrežicama. Tu je Alen počeo.

- Odrastao sam u Kotežu i ovaj teren je nešto najlepše što smo imali. Išao sam u školu preko puta. Od sedme godine igram košarku. Sreo sam trenera baš ovde kod ovog kafića, kod brze hrane, i ponudio mi je da tri meseca treniram besplatno. To sam prihvatio - priča Alen.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 5. avgusta!