Sećanje na velikana: Na današnji dan nas je napustio Dragan Nikolić

Autor:

11.03.2018 15:19

Foto:

Foto:



Jedan od simbola Beograda, najveći šmeker, pravi gospodin, istinski mangup, Dragan Gaga Nikolić napustio nas je 11.marta 2016. godine u 72. godini.

Milena Dravić o spomeniku Draganu Nikoliću: Da sačuvamo uspomenu na Gagu

Danas su njegovo večno prebivalište u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu posetili njegova supruga Milena Dravić i bliski prijatelji.

Iako već dve godine nije sa nama, legendarni glumac i dalje živi kroz svoje uloge, dela i sećanja prijatelja i bliskih ljudi.

– Bio je vrlo misaon i dubok, čak i više nego što je bio šarmantni boem. Samo što je ovo drugo, možda i po njegovoj odluci, više dolazilo do izražaja. Bio je čovek izuzetnog umetničkog talenta, talenta snažnog i širokog raspona. Po mom uverenju, uz svu njegovu karijeru, nedovoljno prepoznatog i vrednovanog. Nije mi lako kada treba o njemu da govorim. Retko se dešava da se u slavu velikog glumca oda tako izuzetna počast. Danilo – Bata Stojković i Dragan Nikolić su to zaslužili – rekla je prilikom otvaranja Gaginom spomeniku u Vrnjačkoj banji njegova supruga Milena Dravić, velika dama srpskog filma sa kojom je proveo skoro pola veka.

O ljubavi i braku sa Milenom, koju je upoznao 1969. godine, na snimanju filma “Horoskop Bore Draškovića”,  Nikolić je rekao:

–  Smatram da je najlakše nešto preseći i završiti, mnogo je teže boriti se. Ponekad i mala svađa može da osveži dan. Ponekad je potrebno biti i ljubomoran jer je i to jedan od pokazatelja ljubavi, samo što ja nisam to pokazivao. Što se nekih svađa tiče, Milena je uvek bila glasnija, ali je i brže praštala – otkrio je jednom prilikom formulu za uspeh te njihove dugotrajne ljubavi.

Dragan Nikolić je rođen 20. avgusta 1943. godine u Beogradu. Posle završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer je bio premešten u Ekonomsku školu. Nakon dve godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, i tada, kao sedamnestogodišnjak, bio najmlađi student. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.


Filmsku karijeru počeo je 1964. godine manjom ulogom u filmu “Pravo stanje stvari”, tada je potpisan krštenim imenom Dragoslav Nikolić.

Laušević otkrio statuu Dragana Nikolića u Vrnjačkoj Banji: Njegov postament je istorijska kategorija

Zasluge za izmenu nadimka na mestu imena duguje grešci na kraju televizijske serije “Dovoljno je ćutati” iz 1965. godine kada mu je u kajronu za uloge umesto imena stavljen nadimak koji će obeležiti njegovu karijeru.

Prvu značajniju glavnu ulogu ostvario je ulogom u filmu “Kad budem mrtav i beo” (1967) Živojina Pavlovića. Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od trideset filmova: “Horoskop” (B. Drašković, 1969), “Bube u glavi” (M. Radivojević, 1970), “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” (B. Čengić, 1971), “Mlad i zdrav kao ruža” (J. Jovanović, 1971), “Bez reči” (M. Radivojević, 1972, nagrada - Car Konstantin u Nišu),  “Nacionalna klasa” (G. Marković, 1979, nagrada - Car Konstantin), “Ko to tamo peva” (S. Šijan, 1980), “Banović Strahinja” (V. Mimica, 1981), gde je za ulogu turskog pljačkaša Alije nagrađen Zlatnom arenom u Puli, "Nešto između" (S. Karanović, 1983), “Balkan ekspres” (B. Baletić, 1983), “Obećana zemlja“ (V. Bulajić, 1986), “Poslednji krug u Monci” (A. Bošković, 1989), “Original falsifikata” (D. Kresoja, 1991) i mnogim drugim... Ipak, najveću popularnost u narodu mu je donela uloga Prleta u seriji "Otpisani".

Bio je član Beogradskog dramskog pozorišta i Ateljea 212, u kojem je od 1969. tumačio više od dvadeset uloga i izgradio vrlo uspešnu pozorišnu karijeru. Nagrada “Pavle Vuisić” za životno delo dodeljena mu je 2000. godine.

Bio je obožavan u narodu, omiljen od strane kolega.

– Dragan je imao toliko iskrenih i odanih prijatelja koji su bezrezervno u njemu prepoznali čestitost, iskrenost, ljubav, skromnost - rekla je jednom prilikom Milena Dravić.

Објава коју дели Filmofil (@filmoofil) дана 1. Нов 2017. у 12:39 PDT

Osim po brojnim ulogama, zauvek će ostati upamćen kao čovek koji je navike i prijatelje iz detinjstva zadržao do poslednjih dana, veliki gospodin, još veći humanitarac i dobar prijatelj, simbol Beograda kakvog više nema.

Maja Gašić

Autor