16 godina bez velikog Bate Stojkovića: "Beograd je imao velikih glumaca, ali nikada nekoga kao što si ti"

Autor:

16.03.2018 15:55

Foto:

Foto:



Jedan od najpoznatijih srpskih pozorišnih, televizijskih i filmskih glumaca, velikan Danilo Bata Stojković, nakon duge i teške bolesti preminuo je na današnji dan pre 16 godina. Imao je 68. godina. Iza sebe je ostavio suprugu Olgu sa kojom je proveo nešto više od tri decenije.

U čast velikanu: Dani Bate Stojkovića u Vrnjačkoj Banji

Rođen je u Beogradu 11. avgusta 1934. godine u porodici Alekse Stojkovića, uglednog predratnog veletrgovca drvima i ugljem.


Jedan od presudnih trenutaka u njegovoj karijeri je bila predstava iz 1953. godine, na Pašinom brdu u kojoj je igrao u Čehovljevoj "Krčmi na glavnom drumu". U publici je bio i Dobrica Milutinović, koji je nakon predstave prišao Bati i uzbuđeno mu rekao:

- Ti si, sine, još u majčinoj utrobi postao glumac.

Filmsku karijeru je započeo ulogom u filmu "Izdajnik" iz 1964. Usledio je niz televizijskih i manjih filmskih uloga, a najvažnije su bile uloge u filmovima "Majstor i Margarita", "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Pas koji je voleo vozove", "Idemo dalje", "Nacionalna klasa", "Varljivo leto '68", "Kako sam sistematski uništen od idiota","Ko to tako peva", "Maratonci trče počasni krug" , "Balkanski špijun", "Bure baruta", … gotovo je nemoguće nabrojati sva ostavrenja u kojim aje briljirao.  Takođe je igrao i oca jednog od likova u seriji "Grlom u jagode“.

Pozorišnu karijeru započeo je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1959, a 1962. postao je stalni član ansambla Ateljea 212. Ljubitelji pozorišta su ga posebno zavoleli u ulogama koje je Dušan Kovačević pisao za njega, ako je je igrao u "Zvezdara teatru".

Jedna od predstava po kojima će ostati upamćen je Kovačevićev "Profesionalac",  koju je dugo godina igrao u ovom pozorištu. Upravo ovom predstavom je i okončao karijeru na daskama koje su za njega život značile.

Bata Stojković je kremiran na Novom groblju u Beogradu, a poslednje reči uputio mu je ponovo njegov "lični pisac" Dušan Kovačević:

- Dragi Bato, danima pokušavam da ti kažem nešto nalik na oproštaj, a da se ti ne namrštiš ili nasmeješ. Beograd je imao velikih glumaca, ali nikada nekoga kao što si ti. Prošao si našom scenom kao oluja. Našim prijateljima koji te čekaju reci da smo bolje nego što jesmo...

Na današnji dan, u Batinu čast njegova druga kuća Zvezara teatar je na svojoj zvaničnoj stranici objavila kratak tekst:

- Na današnji dan 2002. preminuo je naš veliki glumac Danilo Bata Stojković. U Zvezdara teatru odigrao je sjajne uloge koje su obeležile njegovu karijeru i naše pozorište.

Danas se sećamo Bate i njegovih uloga u predstavama: Sava odžačar, Klaustrofobična komedija (1987); Luka Laban Profesionalac (1990); Vasilije, Urnebesna tragedija (1991); Đeneral Milan Nedić (1992); Oliver Nos, Voja Nos i Dragan Nos, Lari Tompson tragedija jedne mladosti (1996); Budimir Životić, Moj otac u borbi protiv nitkova iz svemira (1998); Putnik (1999).

Dušan Kovačević je rekao o Bati:

"Bata Stojković je bio i ostao moj veliki prijatelj, zauvek. Iz ovog našeg prijateljstva – svakodnevnih susreta ili razgovora, ostvareno je nekoliko „umetničkih poslova“ koji su preživeli godine, decenije i XX vek. Radost rada je jedan od osnovnih preduslova da će predstava ili film to osećanje preneti i na publiku. Kao impresario velikog, očaravajućeg ciklusa, zvanog – život, Bata je odigrao uloge koje su ostale „lični karton“ jednog vremena i naroda u potrazi za sopstvenim identitetom… Jedan od najvećih glumaca kojeg smo imali i koga ćemo imati.“

Maja Gašić

Autor