Kejt Midlton i princ Luj: I beba i majka rekorderi

Autor:

11.05.2018 22:00

Foto:

Foto:Dok je novorođeni dečkić mirno spavao umotan u belo ćebence, mama je blistala na štiklama, našminkana i doterana, iako je samo nekoliko sati ranije rodila najtežu kraljevsku bebu u Britaniji u poslednjih sto godina

Dugo i željno očekivana kraljevska beba, sin britanskog princa Vilijama i Kejt Midlton, u danu rođenja nije izazvala ni približno pažnju kao mama. Kejt je bila predmet brojnih analiza, a i ona se pobrinula da ponudi obilje materijala za to. Samo osam sati nakon porođaja pojavila se na vratima bolnice Sent Meri sa bebom u naručju, i na - štiklama.

Velika zaštitnica malenog Luja: Princeza Šarlot se ne odvaja od mlađeg brata

Posle petočasovnog porođaja, i ostatka dana provedenog u bolnici, bila je nasmejana, sjajno našminkana, u jarkocrvenoj haljini kreatorke Dženi Pekam. Uz nju je bio ponosni otac koji je novorođenog princa, umotanog u belo ćebence brenda G. H. Hurt&Son, nosio u nosiljci, a u bolnici je ostalo dvadesetak lekara, babica, stilista i šminkera koji su se ceo dan brinuli o porodilji. U britanskim medijima sutradan je osvanulo da Kejt uspeva da bude tako sveža i vitalna samo nekoliko sati nakon što je na svet donela dete zahvaljujući novoj tehnici - samohipnozi (hypnobirthing).
To je jedan od najnovijih trendova koje su već isprobale brojne slavne mame. Radi se o vežbama koje se sprovode nekoliko nedelja pre porođaja, uključeni su tu i plivanje i joga, a rezultat je da je žena koja se porađa opuštena i mirna. Nije mali broj onih koji tvrde da samohipnoza ima isti učinak kao analgetici.

I posle prva dva porođaja Kejt je brzo napustila bolnicu, sveža i pažljivo stilizovana. Kad je pre četiri godine u istom porodilištu (zanimljivo, tu su se rodili i njen suprug Vilijam i njegov brat princ Hari) donela na svet najstarije dete, princa Džordža, izašla je iz bolnice u nežnoplavoj haljini sa tufnicama, takođe kreaciji Dženi Pekam. Ta haljina bila je protumačena kao njen omaž pokojnoj princezi Dajani, koja je iznela iz porodilišta princa Vilijama u vrlo sličnoj, samo zelenoj haljini. I pre tri godine, u maju 2015, Kejt se pojavila na vratima istog porodilišta sa tek rođenom princezom Šarlot u naručju, i - naravno - u kreaciji Pekamove. Dugoj beloj haljini sa motivom žutih cvetića. Najnovija crvena haljina sa belom kragnicom neodoljivo podseća na onu koju je nosila princeza Dajana kad je rodila princa Harija. Sva tri puta Kejt je bila na visokim štiklama.

POKLONI OD SESTRE I BRATA

Pre nego što je krenula da se porodi u apartmanu u krilu Lindo bolnice Sent Meri, gde jedan dan košta oko 6.500 evra, vojvotkinja Kejt je ponela neophodne sitnice: igračke koje su za brata ili sestricu (ne znajući pol deteta) spremili princ Džordž i princeza Šarlot, privezak od alabastera iz 19. veka koji je dobila na poklon od kraljice Elizabete, crni oniks koji joj je poklonila majka, CD sa opuštajućom muzikom, aromatične sveće, kreme, knjigu kao i uramljenu fotografiju porodice. Nekoliko minuta pošto je vikar Bakingamske palate objavio da se rodio sin, mali princ, pored bolničkog krila Lindo prošla je kraljica Elizabeta Druga u taksiju. Zastala je, spustila prozor i pogledala u pravcu sale za porođaje, gde je njen unuk, princ Vilijam, sve vreme bio uz suprugu.

Kejt Midlton ovekovečila najlepši trenutak svojih naslednika: Prve fotke princa Luja u naručju sestrice Šarlot (foto)

Kraljevski vikar saopštava srećnu vest

Mali princ došao je na svet sa tri kilograma i 820 grama, i to je najteža kraljevska beba u poslednjih sto godina. Rođen je na dan Svetog Džordža, nekoliko dana posle kraljičinog 92. rođendana, na dan rođenja Vilijama Šekspira i šest dana pre sedme godišnjice braka svojih roditelja. Titula mu je njegovo kraljevsko visočanstvo princ od Kembridža, i on je peti u redu za nasleđivanje britanskog prestola. Ispred njega je, četvrta po redu, njegova tri godine mlađa sestrica Šarlot, koja je postala prva ženska osoba u istoriji Velike Britanije koja je zadržala svoje mesto nasleđivanja krune i posle rođenja muškog deteta. Naravno ne znajući za taj podatak, mala princeza je pred porodilištem profesionalno mahala foto-reporterima, u pravom maniru buduće kraljice. Njen brat Džordž, treći u redu nasledstva, bio je u školskoj uniformi, i delovao je nezainteresovano.

Postoji verzija po kojoj su se Kejt i njena rođena setra Pipa Midlton dogovorile da u isto vreme ostanu trudne. Kejt je preduhitrila sestru i već se porodila, a Pipa, koja se prošle godine udala za Džejmsa Metjuza, nedavno je saznala da je u drugom stanju. Pretpostavlja se da će se poroditi u oktobru. Koliko ju je obradovala vest da čeka bebu, toliko ju je potresla jedna druga, zbog koje strahuje čak i za trudnoću. Naime, njen svekar, multimilioner Dejvid Metjuz, optužen je u Francuskoj da je pre 20 godina silovao maloletnicu. Proces je u toku, a Metjuz sve poriče.

PRINC NA KLADIONICI

Bakingemska palata tradicionalno postavlja tablu na kojoj piše da je u porodicu stigla prinova

Tek rođeni mali princ posle poziranja pred porodilištem ubrzo je završio u tatinom novom rendž roveru, specijalno opremljenom sa sedam sedišta za uvećanu porodicu (tu treba obavezno računati i dadilju). Posle petnaestak minuta vožnje stigao je u svoju sobu u Kensingtonskoj palati, koja je specijalno uređena, u njoj dominiraju motivi iz bajke o Zecu Petru. Tata i mama mnogo su se brinuli kako će njihovo dvoje dece prihvatiti novorođenog brata, ali prvi osmeh malog princa razvejao je sve strahove.

Mama Kejt sigurno nije bila najsrećnija kad je odgledala snimke ispred porodilišta, jer je primetan njen poveći stomak. Odmah po dolasku u Kensingtonsku palatu bacila se na strogu dijetu. Sme da pojede pet porcija voća i povrća dnevno, i da popije najviše decilitar i po soka od ceđenog voća (bez dodatka šećera). Dozvoljene su joj i zdrave grickalice, supa od povrća, kajsije, jogurt i humus, i riba najviše dvaput nedeljno. A početkom juna, šest nedelja posle porođaja, Kejt će početi lagane vežbe kako bi što pre povratila idealnu liniju. Mnogi veruju da će ona požuriti sa mršavljenjem da bi što lepše izgledala 19. maja, na venčanju princa Harija i Megan Markl.

(Ne)očekivan izbor: Zašto su Kejt i Vilijam trećem detetu dali ime Luj

A dok se vojvotkinja Kejt pred porođaj bavila jogom i samohipnozom, Britanci su se masovno bavili svojim možda najvećim hobijem - klađenjem. Ovaj put kladili su se na ime novorođene bebe, a kad je postalo jasno da će biti dečak, svi koji su uplatili ženska imena oprostili su se od svog novca. Na najvećim kladionicama najbolje se kotiralo ime Artur - na jednu uloženu funtu u slučaju pogotka dobilo bi se pet. Ako bi princ bio nazvan Albert, za jednu funtu sledilo bi devet, a ista takva kvota bila je za Džeka.

- Ja ću insistirati da se beba zove Džek - navodno je posle jedne fudbalske utakmice rekao princ Vilijam.

Nekoliko dana posle rođenja roditelji su konačno saopštili ime malog princa. Zove se Luj Artur Čarls.

Šarlotina haljinica rasprodata

Haljinica s plavim cvetnim uzorkom i Petar Pan kragnom, u kojoj je princeza Šarlot došla da vidi brata, u rekordnom roku je rasprodata. Reč je o modelu brenda Alice Avenel, koji je u vlasništvu koleginice Kejt Midlton, a košta oko 50 evra.

Maja Gašić

Autor