Poslednji dani velike dive: Sećanje na Gaginu ljubav davalo joj je snagu za borbu sa opakom bolešću

Autor: Maja Gašić

14.10.2018 11:51

Foto:Nakon duge i teške bolesti, apsolutna diva srpskog glumišta i jedina dramska umetnica sa naših prostora koja ima nagrade sa festivala u Kanu i Veneciji, napustila je životnu scenu. Milena Dravić je preminula svega devet dana nakon svog 79. rođendana.

Odlazak dive srpskog glumišta: Preminula Milena Dravić

Poslednji intervju za "Gloriju" dala je pre nepuna dva meseca. Iako se već dugo borila sa teškom bolešću, duh joj nije bio slomljen. Ljubav publike i sećanje na njenog voljenog Gagu, davali su joj snage da se suprotstavi opakom neprijatelju.

IN MEMORIAM Milena Dravić: Nestašno detinjstvo i veliki snovi o budućnosti

- Veliku podršku u životu imala sam u mom suprugu. Mnoge lepe stvari su mi se dogodile zahvaljujući njemu. Dragan je još tu za mene. To nije moja fikcija. Bez tog osećaja da je tu ne znam da li bih mogla dalje. Nedostaje mi, da mu se nasmejem, da mi uzvrati onaj njegov pogled i namigne. Posle Draganovog odlaska mnogo me je pogodila i smrt Nebojše Glogovca. Nisam imala dece, ali sam Glogovčevu smrt doživela kao da mi je sin umro. On je bio najbolji glumac srednje generacije. Njegova uloga u “Ustavu Republike Hrvatske” nešto je najbolje što je mogao da nam ostavi pre nego što je prebrzo otišao. I dan-danas se sećam kako smo za vreme bombardovanja 1999. snimali “Nebesku udicu”. On je igrao sina Kaju, a ja njegovu majku - rekla je proslavljena glumica za magazin "Gloria", a čiji intervju vam prenosimo u celosti.

Ima li nešto što Draganu niste rekli za života, a želeli ste?

- Ništa konkretno. Naš glumački posao oduzimao nam je mnogo vremena, onog koje je trebalo da provedemo zajedno. Trebalo je da više budem s njim. Mnogo smo radili, nekad išli iz filma u film, ali u najtežim trenucima bili smo upućeni jedno na drugo. Borio se kao lav, do poslednjeg daha. Voleo je život, bio je veliki džentlmen, stalno se trudio da me nasmeje. Voleo je decu. Voleo je prijatelje, imao ih je mnogo, i uvek ih je pomagao.

Plovi li danas Gagin čamac Jadranom, onaj koji ste poklonili vašem prijatelju Radetu Šerbedžiji?

- Šerbedžija je Draganov i moj veoma dobar prijatelj. U životu se nebrojeno puta pokazao velikim u našem prijateljstvu. Hvala mu za reči da sam ja sami film i da su moje oči jugoslovenski film. Ima istine u tim rečima. Kada sam bila u Puli, otišla sam do Fažane da vidim gde je Draganov čamac. Već se smrkavalo, tražili smo čamac, ali sam se umorila i morala sam da sednem. Posle nekog vremena prišao mi je jedan ribar i rekao: “Gaga je”, misleći na čamac, “na Brionima. Odvezao se pre deset dana”.

Rade Šerbedžija: Prijatelji žive dok ih pamtimo

Maja Gašić

Autor