45 godina velike ljubavi: Kako su se zavoleli Milena i Gaga

Autor: Maja Gašić

14.10.2018 16:45

Foto:

Foto:



Danas se opraštamo od po mnogima najveće glumice u istoriji domaće kinematografije, jedine dramske umetnice sa naših prostora koja ima nagrade sa festivala u Kanu i Veneciji, velike Milene Dravić.

Odlazak dive srpskog glumišta: Preminula Milena Dravić

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Branko Tomic (@bane.vrachar) дана 14. Окт 2018. у 6:19 PDT

U nepunih šest decenija koliko je trajala njena impresivna karijera, Milena je ostavrila preko stotinu filmskih uloga, od kojih se većina svrstava u antologijske. Bila je srce i duša jugoslovenskog i srpskog filma, jedina i neponovljiva.

Šest decenija glumačkih bravura: Prekobrojna, Katica, Tašana… uloge po kojima ćemo pamtiti Milenu Dravić

Koliko je ime Milene Dravić bilo sinonim za ono najbolje u domaćoj kinematografiji, isto toliko je bilo i prva asocijacija na jednu veliku ljubav, onu o  kojoj se i dan danas priča. Na ljubav sa "gospodinom mangupom", legendarnim glumcem Draganom Gagom Nikolićem koji nas je napustio pre dve i po godine.

Svom svojom dušom čeznula je za Gagom: Dirljivim rečima kolege se opraštaju od Milene Dravić (foto)

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели MillyReiter (@millyreiter1306) дана 14. Окт 2018. у 2:53 PDT

Malo ko je imao sreću da doživi takvu ljubav koja je trajala gotovo pola veka. Milena i Dragan su se upoznali na sminaju filma “Horoskop” 1969. godine. Dravićeva je tada već bila velika zvezda bivše Jugoslavije, a Gaga, sa svega četiri filma iza sebe,  polako ali sigurno gradio je uspešnu karijeru.

Arsen Dedić je najlepše stihove posvetio Mileni: “Još je bila tako mala, niti dete, niti žena”

Već od prvog susreta su imali utisak da se poznaju čitavog života. Kako je govorio legendarni glumac, Milena ga je osvojila svojom prirodnošću i neposrednošću. Iako je iza sebe imala dva braka, Milena nije oklevala da još jednom kaže "da". Venčali su se 1971. godine u pauzi snimanja tokom snimanja novogodišnjeg TV filma “Kako su se volele dve budale”, po tekstu Duška Radovića. Kuma im je bila Seka Sablić.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Wladimir S. made in YU (@schteriowsky) дана 14. Окт 2018. у 3:24 PDT

– Snimali smo u Zvezdarskoj šumi, dramu Duška Radovića “Kako su se volele dve budale”. Kad nam je reditelj Aca Đorđević dao slobodno vreme za ručak, Dragan i ja smo skoknuli do Opštine Vračar da se venčamo. Tako je bilo, venčali smo smo se u pauzi za ručak – prisetila se jednom prilikom Milena - – Na putu do opštine pridružila nam se Seka Sablić, koja nam je bila kuma. Ona i Dragan su bili dobri prijatelji, družili su se još na Fakultetu dramskih umetnosti, gde su bili na istoj klasi. Kad smo završili kod matičara i zvanično postali bračni par, otišli smo na ručak. Posle smo se vratili u Opservatoriju na Zvezdari i nastavili snimanje kao da se ništa nije dogodilo.

O tome kako im je pošlo za rukom da, i pored svih izazova, tolike godine ostanu u braku, Dragan je jednom prilikom rekao da je to stvar odluke. Odlučiš da ćeš dati sve od sebe da se ponovo zaljubljuješ u osobu sa kojom deliš život, da je iznova upoznaješ i otkrivaš. Onda je sve lako.

Poslednji dani velike dive: Sećanje na Gaginu ljubav davalo joj je snagu za borbu sa opakom bolešću

Milenina i Draganova ljubav bila je svima inspiracija, o čemu i svedoči jedan mural koji nakon Gagine smrti osvanuo u  Doboju u Republici Srpskoj.

Zajedno su proveli 45 godina, a rastavila ih je Draganova smrt 11. marta 2016.

–  Veliku podršku u životu imala sam u mom suprugu. Mnoge lepe stvari su mi se dogodile zahvaljujući njemu. Dragan je još tu za mene. To nije moja fikcija. Bez tog osećaja da je tu ne znam da li bih mogla dalje. Nedostaje mi, da mu se nasmejem, da mi uzvrati onaj njegov pogled i namigne – izjavila je nedavno  u ekskluzivnom intervjuu za “Gloriju”. 

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Stosich (@astosich) дана 14. Окт 2018. у 5:54 PDT

Svaka nagrada koju je dobila, predstavljala je bolni podsetnik na voljenog supruga. Tako je bilo i prošle godine prilikom uručenja nagrade Dobričin prsten.

IN MEMORIAM Milena Dravić: Nestašno detinjstvo i veliki snovi o budućnosti

– Od sveg srca zahvaljujem svima koji su mi dodelili ovu veliku, blistavu nagradu. Samo njega nema da radost podelim – rekla je glumica za koju je Rade Šerbedžija rekao da predstavlja sam film, a da su njene oči – oči jugoslovenskog filma.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милица Б.Микић рођ.Јањанин (@milicajanjanin72) дана 14. Окт 2018. у 4:58 PDT

Verovala je da je Dragan bio daleko talentovaniji umetnik nego što mu je to za života priznato. Bio mnogo više od boema i mangupa sa beogradskog asfalta kako ge je većina doživljavala.

– Bio je vrlo misaon i dubok, čak i više nego što je bio šarmantni boem. Samo što je ovo drugo, možda i po njegovoj odluci, više dolazilo do izražaja. Bio je čovek izuzetnog umetničkog talenta, talenta snažnog i širokog raspona. Po mom uverenju, uz svu njegovu karijeru, nedovoljno prepoznatog i vrednovanog. Nije mi lako kada treba o njemu da govorim. Retko se dešava da se u slavu velikog glumca oda tako izuzetna počast. Danilo – Bata Stojković i Dragan Nikolić su to zaslužili – kazala je naša proslavljena glumica u javnom pismu povodom otkrivanja Gaginog spomenika u Vrnjačkoj Banji.

Danas su ona i Gaga ponovo zajedno, sjedinjeni "obaz uz obraz" u večnosti.

 

Maja Gašić

Autor