Ovako je Dragan Nikolić govorio o Bati Živojinoviću: Potajno sam ga pratio, čekao u zasedi, a onda me je doveo do pozorišta

Autor:

11.03.2017 20:12

Foto:

Foto:



Pre tačno godinu dana napustio nas je Dragan Nikolić, Gaga s Crvenog Krsta, predstavnik beogradskog šarma, glumac koji je "gurao svoj fazon", šmeker s beogradskog asfalta, u mladosti vozač relija, ljubitelj glisera, jedan od najvećih zaljubljenika Ade Ciganlije, pravi, istinski prijatelj Save i pobornik bega u prirodu.

Tuga Milene Dravić: Samo Gage nema da radost podelimo

#dragannikolic

A post shared by GentlemenBalkan (@gentlemenbalkan) on Nov 23, 2016 at 11:21am PST

Svet je ugledao u Požarevačkoj ulici, na Crvenom Krstu, a svoju glumačku klicu, pričao je svojevremeno, "pronašao" je u ruševinama posleratnog Beograda.

- Mi smo bili sveža posleratna deca i bilo je dosta tih ratnih rekvizita koji su zaostali u vodovodu i raznim ruševinama. Pronalazili smo šipke dinamita, nemačke šlemove, nekakve zaostale, zarđale pištolje i pokušavali smo da ih osposobimo. Te opasne stvarčice mogle su nam raspaliti maštu i mi smo se uglavnom igrali rata.

A glumački zametak čuveni Gaga je otkrio je na prvom mestu u sopstevoj mašti.

- Pre svega, jedan od preduslova da se čovek bavi glumom je mašta. Mi smo je imali, budući da u to vreme nije bilo nikakvih igračaka ili bilo kakvih drugih pomagala. Dakle, morali smo sami sebi smisliti igru i ne samo to već i igračke. To su neki počeci - pričao je legendarni glumac, a prenosi Yugopapir.

Popularni Prle, Branimir Mitrović Flojd, Džimi Barka, Urke, Stole Haringa, Popaj, vaspitač Zeka, Pavle Isaković... s nostalgijom je govorio o dečačkim danima.

Parovi čija je ljubav preživela sva iskušenja

- Više smo glumili da nešto imamo, više maštali o tome da to postoji, nego što je stvarno bilo. A onda, tu u blizini bio je i Dom kulture "Božidar Adžija". Nama klincima su na jednoj staroj ruševini, naši očevi i komšije napravili jedno igralište koje smo zvali SK "Grom". Oni napravili, a mi deca jednostavno smislili ime. Bilo je to na jednoj ledini, čak smo ga i ogradili i posuli šljakom. Bio je to u stvari naš mali geto. Tu smo igrali fudbal, tu su bile zakazivane tuče, kraj s krajem, donja Požarevačka protiv gornje Požarevačke ulice ili s onima preko Bulevara. Nešto slično smo mnogo kasnije gledali i u filmu "West side story", a pošto tada još nije bilo američkih filmova, mislim da smo mi, beogradski klinci, tu opasnu igru prvi smislili.

???!!! #Legenda #DraganNikolic #Najveci

A post shared by Uroš Ognjenović (@urke37) on Mar 11, 2017 at 6:13am PST

Milena Dravić snima prvi film nakom smrti Dragana Nikolića

Dok je kao dete, s vršnjacima tumarao Crvenim Krstom, njihov prvi živi viđeni glumac bio je Bata Živojinović. Pratiti su ga u stopu do kuće i nazad do pozorišta, čak su pokušavali i da ga imitiraju...

Priča o prijateljstvu Bate Živojinovića i Borisa Dvornika

- Naravno. On je bio prvi u tom nekom zavereništvu, jer mi smo sve to tajno radili. Krili smo se, potajno ga pratili, čekali u zasedi da ga vidimo. Tako nas je doveo do Beogradskog dramskog pozorišta gde je Bata i počeo kao mlad glumac. Virili smo preko nekih prozora, posmatrali šta se događa u glumačkom salonu, videli glumce u kostimima, pod šminkom, prepoznavali ih, čekali pred pozorištem. Bata je bio čovek s kojim smo tada želeli da se identifikujemo, on je u to vreme bio ne samo glumac nego i pravi mangup, onaj koga smo svi želeli da sledimo. To je Bata Živojinović tog vremena.

Komentari. (0)

Loading