Ana Divac: Vlade je tata za praktične probleme, ja sam više za emotivne

Autor:

28.03.2017 10:35

Foto:

Foto:O braku našeg proslavljenog košarkaša Vlade Divca i njegove supruge Ane poslednjih godinu dana se dosta popisalo. Kružile su glasine da se par, koji je gotovo tri decenije zajedno i koji ima troje dece - Luku (25), Matiju (22) i Petru (18) razvodi. Ana i Vlade su demantovali ove glasine i, mada ih nisu lično pogodile, mogle su da nanesu štetu ugledu njihove humanitarne organizacije Fondacija Ana i Vlade Divac. Ono što je bitno jeste da porodica nije trpela, da su u svemu bili složni zajedno.

- Priče o razvodu su mi lično bile nebitne. Deca nisu ništa komentarisala jer smo svi zajedno u tom trenutku bili u Riju, na Olimpijadi. Ali to je bilo loše zbog Fondacije, pošto donatori daju novac i zbog imidža koji mi predstavljamo ne samo ovde nego i u celom svetu. Tako da je to, osim na našu porodicu, bio udar i na mnoge vrednosti koje mi promovišemo u Srbiji.

Koliki su sada Luka, Matija i Petra i čime se bave?

- Luka ima 25 godina, završio je filmsku režiju i upravo snima diplomski film. Matija je napunio 22, radi u sportskom marketingu i studira biznis. Petra je osamnaestogodišnjakinja i studira umetnost. Šta god oni budu želeli, mi smo tu da ih podržimo sto posto.

Poveravaju li vam se deca i koliko se mešate u njihove izbore: ljubavne, poslovne, prijateljske?

- Bliski smo, lepo provodimo zajedničko vreme, lepo se družimo. Ali, oni su odrasli ljudi i Vlade i ja se ne mešamo u njihove izbore. Imaju pravo na svoje greške, svoja iskustva. Moja im, sigurno, neće pomoći, jer smo svi drugačiji. Kroz sve moraju sami da prođu. Mi roditelji uvek se trudimo da ih od svega zaštitimo, a to je nemoguće. Kad me pitaju za savet, ja im ga dam. Ranije sam to radila i kad ga nisu tražili, ali sad je drugačije. Vidim da su na pravom putu pa sam i ja opuštenija.

Kojim životnim lekcijama ih učite vi, a kojim tata?

- Kad im treba emotivni razgovor, uglavnom zovu mene, dok od njega traže praktične savete. Ma koliko se kao ličnosti Vlade i ja razlikujemo, što nas je i privuklo jedno drugome, osnovne, moralne vrednosti i životna načela su nam ista. Tako da dajemo identične lekcije deci. Važno nam je da su samostalni, da znaju da sve u životu, dobro i loše, počinje od njih samih, kao i da umeju da se suoče sa problemom, nađu načina da u sebi promene stvari i tako napreduju kao ljudi. To je nešto što će ih pratiti celog života.

Ko je od vas dvoje stroži?

- Ja sam bila zadužena za školu, Vlade ih je preuzeo kad su ušli u pubertet jer dece tada traže autoritet. On je nepopustljiv, za razliku od mene. Tako da je on sada glavni za Petru, dok ona ne izađe iz puberteta ja se ništa ne pitam, sve je na tati.

Od koga ste nasledili ljudskost i humanost?

- To kakvi ćemo biti ponesemo iz porodice. Moji roditelji su starog kova, u ono vreme običaj je bio da decu ne hvališ mnogo. Podignuta sam na visokim moralnim standardima, po Njegoševim načelima. Ne znam da li zbog toga, ali uvek mi se takav način života dopadao. Ništa ne može da me impresionira kao dobar čovek. A biti dobar čovek je najteže - ispričaka je Ana u intervjuu za "Gloriju".

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading