Novak Đoković: Od Miloša Teodosića i Bogdana Bogdanovića sam dobio najbolji savet

Autor:

10.08.2017 20:00

Foto:

Foto:



Osvajač 12 grend slem titula i doskora najbolji teniser sveta objavio je da se zbog povrede lakta neće takmičiti na turnirima do početka 2018. i istakao da je veliku podršku dobio od supruge Jelene i prijatelja Miloša Teodosića i Bogdana Bogdanovića, koji su mu dali najbolji savet

Novak Đoković (30) saopštio je da zbog povrede lakta neće igrati na turnirima do 1. januara 2018. godine i tako stavio tačku na višenedeljne spekulacije o prirodi zdravstvenih problema s kojima se bori poslednjih godinu i po. Na konferenciji za novinare koju je sazvao u Beogradu mirno, kao da je reč o nekom drugom, otvoreno je pričao o nesnosnim bolovima koje je trpeo poslednjih 18 meseci, zbog čega nije ranije napravio pauzu, kako ga je Bog “opomenuo” da je vreme da stane, ali i o svojim najjačim strastima, slatkim iščekivanjima rođenja drugog deteta i planovima u budućnosti.

- Tenis je moja strast, obožavam da ga igram, sa sinom, braćom, tatom, prijateljima... Stvarno volim tenis. Taj osećaj sam malo izgubio prošle godine, ali sam ga opet pronašao. Ne vidim kraj karijere nigde blizu, ne razmišljam o penziji. Spremite se, gledaćete još mnogo mojih mečeva - izjavio je teniser koji je u proteklih 15 sezona odigrao 1.146 mečeva, odnosno, u proseku 76 po sezoni.

Glasno je rekao ono što su mnogi šaputali, kako je ovogodišnji Vimbldon bio prekretnica u njegovoj karijeri.

- Predaja vimbldonskog četvrtfinala bila je znak da je vreme za odluku, radikalnu, bar za mene. Imao sam sreće da u karijeri ne pauziram duže od mesec i po i izuzetno sam zahvalan Bogu što sam uspevao da održim optimalno stanje. Shvatio sam koliko sam bio blagosloven jer se nisam, kao neki drugi, često povređivao. Zahvalio bih se i svom timu, familiji, prijateljima koji su svih ovih godina bili uz mene, naročito u poslednjih nekoliko meseci. Radili smo sve što je bilo u našoj moći da održavamo lakat u stanju u kome bih mogao da se takmičim na najvišem nivou. Udarac kod kog me je povreda najviše omela je servis, i zbog te povrede sam morao da u igri pravim određene tehničke korekcije kako bih sačuvao lakat. A to se odrazilo na igru, na moje rezultate. Ono što predstoji jeste nekoliko meseci odmora, od čega prva dva sigurno neću uzeti reket u ruke.

Uz javnu zahvalnost Andreu Agasiju i sponzorima koji su i u ovim teškim trenucima ostali uz njega, naš as je najavio da bi uskoro trebalo da kompletira stručni štab.

- Tu je i Argentinac Lisens, fizioterapeut, dok mi je Mario Ančić prioritet, ali pošto živi u Njujorku i bavi se drugim stvarima, čekam da vidim šta će reći. Ono što meni, svakako, sledi jeste da se odmorim, da se posvetim porodici, a ako Bog da, uskoro ćemo Jelena i ja drugi put postati roditelji.

Uz priznanje da je nedavno postao imun na lekove protiv bolova koje je zbog desnog lakta pio od druge polovine 2015, istakao je da su mu svi stručnjaci rekli da hirurška intervencija nije neophodna.

- Svi su saglasni da to nije rešenje, već odmor. Nisam se nikada operisao, a, iskreno, ne bih ni želeo da to ikada učinim. Do povrede je došlo usled preopterećenosti. Mnogo sam mečeva odigrao, pa i ne čudi. Ali, ne sedim pred vama da bih se žalio. Naprotiv, ponosan sam na ono što sam stvorio u prethodne dve godine, koje su, rezultatski, najuspešnije u mojoj karijeri.

UVEK DŽENTLMEN

Naglašavajući da nije mogao pre da ode na pauzu, pogotovo ne prošle 2016, koju je nazvao olimpijskom godinom, dvanaestrostruki osvajač grend slem titula nakratko se osvrnuo i na činjenicu da će zbog očekivanog pada na ATP listi početkom 2018. na nekim turnirima ranije “naleteti” na favorite.

- Raduje me što ću igrati s vodećim igračima u, recimo, trećem kolu.

Dodao je i da mu je veoma žao što neće moći da pomogne saigračima iz reprezentacije u polufinalnom duelu sa Francuskom u Dejvis kupu, koji se igra sredinom septembra.

- Neću, nažalost, biti u timu kao igrač, ali hoću kao navijač. Oni su moji prijatelji, moji životni saputnici, znam se sa saigračima, naročito Viktorom i Jankom, od mladosti. Biće im teško u Francuskoj, ali ništa nije nemoguće. Što se mene tiče, ovo vreme ću posvetiti isceljivanju povrede, jačanju tela. Iskoristiću pauzu da što više budem sa porodicom, da se rehabilitujem u svakom smislu. Jedva čekam da se vratim. Stvarno. Jer ja zaista volim tenis, uživam da budem na terenu, na bilo kojoj podlozi, u bilo koje vreme.

Iako sve vreme nije skidao osmeh sa lica, samo on zna koliko mu je teško. Ali pauza može da bude vrlo dobro rešenje, što se pokazalo i u slučaju Rodžera Federera. Na isti dan, 27. jula prošle godine, Švajcarac je obelodanio da se neće takmičiti do kraja 2016. zbog povrede kolena. Kad se početkom ove godine vratio, učinio je to u velikom stilu - osvojio je po dve grend slem titule i mastersa, kao i turnir u Haleu.

- Koristim priliku da čestitam Federeru i Nadalu, srećan sam što sam u njihovoj eri, zahvaljujući njima i ja sam postao bolji igrač - izjavio je Novak.

A na pitanje šta su mu rekli košarkaši Miloš Teodosić i Bogdan Bogdanović, sa kojima je nedavno proveo divno veče, Nole je, uz konstataciju da su obojica dobri i plemeniti ljudi i sjajni igrači, odgovorio:

- Brate, prijatelju, opusti se malo!

Maja Gašić

Autor