Maja Volk: Moj Nikos je veoma povučen čovek, ne voli javnost, a na Kosmaju uživa kao kod kuće

Autor: Svetlana Stojaković

09.10.2017 14:58

Foto:

Foto:Iza Maje Volk (58) su meseci velikih odluka, životnih prekretnica, uzbuđenja, buđenja ljubavi, spokoja, sreće i mnogo putovanja. Za manje od godine bila je u Peruu, na Severnom polu, u Dubaiju, Cirihu, Beču, Skoplju, svakog meseca u Atini, zatim Pašmanu. U avgustu i septembru nekoliko uzbudljivih nedelja provela je u Škotskoj sa svojim izabranikom, Grkom Nikosom Gusgunisom. To putovanje je, kako kaže, njihov medeni mesec, tokom kojeg su otkrivali nova duhovna i telesna uzbuđenja.

Објава коју дели Maja Volk (@majazmaja59) дана 28. Сеп 2017. у 8:48 PDT

U međuvremenu je odustala od toga da pravi tri svadbena slavlja, upriličiće jedno intimno kome će prisustvovati samo nekoliko ljudi.

-Što se tiče venčanja, malo smo promenili planove. Nikos je vrlo povučen čovek i odlučili smo da ipak ne pravimo nikakvu halabuku, ni grčku ni srpsku, već da to obavimo najintimnije. Gde i kada, neka za sada ostane tajna - kaže za "Gloriju" književnica i dramarurg Maja Volk.

Објава коју дели Maja Volk (@majazmaja59) дана 27. Сеп 2017. у 11:45 PDT

Maja Volk: Neprimereno je da žena mojih godina ima “dečka”

Da li je putovanje u Škotsku vaš medeni mesec, kako ste nam ranije najavili?

- Apsolutno. To je naše sentimentalno putovanje, finalno poglavlje romana “Sveta ljubav”, koji završavamo i koji će se pojaviti na Sajmu knjiga u Beogradu.

Објава коју дели Maja Volk (@majazmaja59) дана 4. Окт 2017. у 11:29 PDT

Možete li nam otkriti deo romana koji pišete sa Nikosom?

- Evo nekoliko misli iz njega: “Ljubav u svom izvornom značenju i suštini, daleko od hiljadu obličja koja može da poprimi, pomaže čoveku da pronađe sebe unutar duše, uma i tela onog drugog. Ova tajna je sadržana u onoj pomenutoj razlici, dijafori. Blagosloveno drugo biće treba da je drugačije ali upotpunjujuće, kako bi nadahnulo dušu prvog, koje traga za svojom odgovarajućom drugom polovinom kao što šerpa traži poklopac u pari kipuće vode, dok ljubav podrhtava u svom neprestanom plesu. Jutarnja ljubav je mlada, sa energijom svežeg vazduha. Ona je samo žeđ dve duše, neprestano zalivana vodom iz čuvene kastalijske fontane u delfskom proročištu”.

Објава коју дели Maja Volk (@majazmaja59) дана 10. Сеп 2017. у 4:02 PDT

Maja Volk spremna za ekspediciju: Odlazi na Severni pol da snima dokumentarac

Da li Nikos voli da dolazi u Srbiju i koje su mu omiljene aktivnosti kad je ovde?

- Sledeći dolazak je planirao za Sajam knjiga, kada se nadamo ozbiljnim promocijama i gostovanjima. On voli sve što i ja volim, osim napadnog izlaganja javnosti. U selu Babe na Kosmaju oseća se kao kod kuće, to je mesto gde mogu da se pišu knjige.

Објава коју дели Maja Volk (@majazmaja59) дана 9. Сеп 2017. у 12:50 PDT

Muzicirate li zajedno? Šta pevate vi njemu, a šta on vama?

- Kako da ne! Toliko sam novih grčkih pesama otkrila! Nikos mi ih prvo odsvira na klaviru, a zatim mi pomogne sa rečima i, naravno, prevodom.

Објава коју дели Maja Volk (@majazmaja59) дана 7. Сеп 2017. у 1:44 PDT

Otkrijte nam neki plan koji ćete ostvariti po povratku iz Škotske?

- Krećem sa novom emisijom na Televiziji Ras, koja će se emitovati vikendom oko ručka, sa meni dragim gostima i ponekim savršenim svežim napitkom. Radionice i predavanja slede od Tuzle do Skoplja, a pre svega ubrzani rad na pripremi štampe Nikosove i moje knjige. U Atini nastavljamo sa njenim prevodom na engleski i grčki. Odmah posle toga ja počinjem pisanje scenarija za dugometražni film o jednom davnom događaju u Atini, vezanom za projekciju filma “Duboko grlo”.