Ćerka princeze Jelisavete Karađorđević: Porodična drama Katarine Oksenberg

Autor:

25.10.2017 21:55

Foto:

Foto:Za Katarinu Oksenberg (48) domaća javnost je prvi put čula kada se pojavila u najpopularnijoj sapunici prošlog veka - "Dinastiji". U roli Amande, ćerke Blejka Karingtona i Aleksis, ova glumica rođena u Americi a odrasla u Londonu, privukla je pažnju svetske javnosti.


Iako joj je "Dinastija" otvorila vrata filmske industrije, nikada nije ostvarila značajniju glumačku karijeru. Uglavnom igrala u televizijskim filmovima i serijama, a koje je naša publika retko imala prilike da vidi. Ipak, ono po čemu je u našem narodu poznata jeste njeno kraljevsko poreklo. Katarina je ćerka princeze Jelisavete Karađorđević i Hauarda Oksenberga, odnosno unuka princa Pavla Karađorđevića.


Glumica, koja s vremena na vreme dođe u Srbiju, nedavno je dobila i srpski pasoš, a prilikom poslednje posete je izjavila da oseća jaku vezu sa našom zemljom.

- Nisam ni slutila koliko će mi ova zemlja značiti i kakvo predivno nasleđe nosim u sebi, dok pre 12 godina nisam prvi put posetila Srbiju - rekla je za portal "Blic žena".

Međutim, poslednjih godinu dana ova glumica srpskog porekla prolazi kroz životnu dramu. Njena najstarija ćerka Indija Rejven se, prema rečima Oksenbergove, priključila sekti koja joj je "isprala mozak" i glumica je izgubila svaki kontakt s njom.

Sve je počelo pre šest godina kada su majka i ćerka, tražeći način da se zbliže, otkrile grupu za samopomoć pod nazivom "Nxivm". Oksenbergova je bila skeptična, a cela grupa i program koga se pridržavaju su joj delovali pomalo jezivo. Ipak, Indija je bila zaintrigirana. Ubrzo je postala najposvećeniji član ove organizacije. Davala im je basnoslovne sume novca, a istovremeno trudila se da učlani što više svojih prijatelja (od kojih je velika većina iz sveta šou-biznisa) u organizaciju.

U intervjuu za portal "People" Katarina kaže da u početku nije želela da se meša i da je osuđuje. Međutim, prošlog aprila je otkrila nešto što je do srži uzdrmalo i uplašilo.

Katarina i Indija 2007.

Prijateljica njene ćerke, koja je jedva uspela da se izvuče iz kandži "Nxivm-a", priznala joj je da je Indija postala član "tajnog sestrinstva". Prema priznaju bivših članica ove ozloglašene grupe, osobe koje joj pristupe se žigošu, svakodnevno im se "ispira mozak" raznim takozvanim radionicama, ne dozvoljava im se da unesu više od 800 kalorija dnevno... odnosno, podvrgavaju se raznim vrstama psihičkih i fizičkih tortura.

- Morate da spasete svoju ćerkuMorate da spasete Indiju - rekala je Indijina prijateljica izbezumljenoj Oksenbergovoj.

U potresnom intervjuu za "People"  Katarina je otkrila kako je protekao njen poslednji telefonski razgovor s ćerkom, koja se u međuvremenu iz Los Anđelesa  preselila centar "Nxivm-a" - Olbani.

Katarina sa porodicom 2012.

- Mama, opada mi kosa i nisam imala ciklus godinu dana. Možda bi trebalo da odem kod doktora? - izustila je pre nego što će spustiti slušalicu, kaže Katarina.

To je bilo krajem aprila prošle godine. Ubrzo nakon tog poziva joj se pojavila na vratima, a glumica kaže da je izgledala ispijeno i mršavo. Molila je da potraži pomoć, ali Indija nije htela ni da čuje. Pokupila je svoje stvari i ponovo se vratila u Olbani. Od tada se nisu čule.

Poslednja informacija koji ima o ćerki datira od pre šest dana. Indija je na svom fejsbuk profilu 19. oktobra objavila poruku sledeće sadržine:

- Sasvim sam dobro, zapravo, odlično sam. Nikad ne bih sebe niti ljude koje volim dovela u opasnost.

- Bespomoćna sam. Izgubila sam svoje dete i učiniću sve što je u mojoj moći da je vratim - ovim rečima je svoju potresnu ispovest završila Katarina, ćerka naše princeze Jelisavete.

Maja Gašić

Autor