Vinona Rajder: Licem u lice sa svojim zlostavljačima

Autor:

01.12.2017 20:57

Foto:

Foto:



Holivudska glumica bila je žrtva vršnjačkog nasilja kao srednjoškolka, ali još više od toga ju je zabolela odluka prosvetnih vlasti da umesto da kazne nasilnike - iz škole isključe nju

U poplavi svedočenja o seksualnom zlostavljanju, koju je pokrenuo slučaj Harvija Vajnstajna, izdvaja se nedavna ispovest slavne holivudske “nestašne devojke” Vinone Rajder. Ova glumica krupnih očiju i dečačke građe ima već 46 godina, mada bi se mnogi zakleli da je bar deceniju mlađa. Međutim, godine čine svoje, vreme je već za Vinoninu autobiografiju, a za to se pobrinuo “ghost writer” Najdžer Gudal. U knjizi koja je nedavno objavljena on donosi brojne zastrašujuće detalje iz glumičinog detinjstva.

- Jednom sam došla u srednju školu odevena u garderobu kupljenu u “Armiji spasa” - svedoči Vinona. - Bila je to tipična odeća za dečake. Otišla sam u svlačionicu i čula glasove iza sebe, vikali su: “Hej, pederu”. Kad sam se pojavila u školskom hodniku, napali su me moji vršnjaci. Uhvatili su me za glavu i udarali u školski ormarić. Pala sam na pod, i dok sam ležala, drugi učenici su počeli da me udaraju. Završila sam u bolnici na ušivanju.

Rajderova u svojoj autobiografiji govori i šta je bilo najgore u ovom slučaju. Škola nikad nije kaznila nasilnike, nego - nju!

- Zataškali su ceo slučaj. Zapravo, reagovali su tako što su mene izbacili iz škole! Na taj način su “rešili problem” - dodaje u svojoj ispovesti holivudska zvezda.

Međutim, tu nije kraj ove priče. Vinona je nastavila školovanje privatno, i posvetila se glumi. Kad je već postala popularna, jedne večeri je otišla u neki holivudski kafić i tu se srela sa svojim zlostavljačima licem u lice.

- Naletela sam na jednu od devojaka koje su me gazile cipelama “martinkama”. Kad me je ugledala, povikala je za mnom: “Vinona, Vinona, mogu li dobiti tvoj autogram?” Pitala sam je da li se seća da je u sedmom razredu prebila jednu devojčicu. Odgovorila je da se seća. Rekla sam joj: “J... se! To sam bila ja!”

Vinona Rajder se po mnogo čemu ne uklapa u stereotip o holivudskim glumicama. Odbija da poseti plastičnog hirurga i tvrdi da “voli svoje bore”. Radije odlazi na rok koncerte nego na glamurozne glumačke zabave. Ne zanimaju je modni trendovi, ali zato kod kuće ima fascinantnu kolekciju vintidž haljina koje su zvezde nosile u njenim omiljenim filmovima.

Detinjstvo joj je bilo vrlo neobično: odrasla je u hipi komuni, a krstio ju je pesnik Timoti Liri, jedan od najpoznatijih gurua američkog bit pokreta. U bliske prijatelje njene porodice ubrajali su se i pesnici Alen Ginsberg i Lorens Ferlingeti, pisac naučnofantastičnih romana Filip K. Dik i muzičar Tom Vejts, čiju je decu Vinona često čuvala kao tinejdžerka.

Vinona (prva s leva) 1988. kad je kao sedamnaestogodišnjakinja igrala u seriji "Heathers" sa Šenon Doerti, Kim Voker i Lizan Folk

Kad joj je bilo sedam godina, porodica se odselila u kalifornijski gradić Elk, u komunu nazvanu “Rainbow”, gde su živeli na ranču s još sedam porodica. Svi su hodali goli, nisu imali tekuću vodu, struju ni televizore, pa je mala Vinona odrastala u divljini.

Njen tinejdžerski filmski debi primetio je Tim Barton, koji ju je 1988. angažovao za ulogu Lidije Dic u danas kultnom ostvarenju “Bitlđus”. Zanimljivo je da je u tom filmu - koji je, uprkos pohvalama kritike, propao na bioskopskim blagajnama - Vinona Rajder na snimanju nosila vlastitu odeću, i to onu koju je nasledila od bake. Na sreću, to nije bila garderoba iz “Armije spasa”.

Na setu se zaljubila u filmskog partnera Kristijana Slejtera, ali su raskinuli nakon samo dve nedelje. Onog pravog, kojeg će pamtiti ceo život, srela je 1988. Vinoni je bilo 17, a Džoniju Depu 24 godine kad su se upoznali na partiju.

- Od trenutka kad sam upoznao Vinonu i zaljubio se u nju, više ništa nije bilo isto. Stalno smo zajedno. Volim je više od ičega - izjavljivao je u to vreme Dep, koji je na ramenu istetovirao “Winona Forever” (Vinona zauvek).

- Kad sam srela Džonija, bila sam devica. S njim sam se prvi put zaista poljubila. Bio je moj prvi pravi dečko, ljubavnik, verenik. I zato će zauvek biti u mom srcu - priznala je ona kasnije.

U julu 1990. Dep ju je zaprosio. No, tu su se u priču umešali njeni roditelji, koji su smatrali da je njihova kćerka premlada za brak. Šta je na kraju presudilo toj romansi, znaju samo njih dvoje, tek rastali su se sredinom 1993. Nakon toga glumac je tetovažu o večnoj ljubavi preoblikovao u “Wino Forever” (Pijanac zauvek).

Utehu je Vinona pronašla u naručju Dejva Pirnera, frontmena grupe Soul Asylum, s kojim je bila četiri godine. Iduća velika ljubav bio joj je glumac Met Dejmon. S njim ju je 1997. upoznala tadašnja najbolja prijateljica, glumica Gvinet Paltrou. On ju je prevario s Penelope Kruz.

U prvu sledeću vezu upustila se tek 2003, i to s Pejdžom Hamiltonom, pevačem grupe Helmet. Iste godine mediji su pisali i o njenoj navodnoj aferi s Džejom Kejom, pevačem benda Jamiroquai, a iako je on nimalo džentlmentski izjavio kako “Vinona Rajder neprestano želi seks”, ona nikada nije potvrdila da je bila s njim.

Tokom 2007. započela je vezu s Blejkom Senetom, gitaristom indi-rok benda Rilo Kiley, ali ni to nije dugo trajalo. Pisalo se i o kratkim romansama s glumcem Tomom Grinom i modelom Džejmsom Gudingom, a poslednji s kojim su je povezivali u medijima jeste američki dizajner Skot Makinli Han, suosnivač njujorškog modnog eko-brenda Loomstate.