Hedi Lamar u novoj "Gloriji": Ikona, imigrantkinja, izumiteljka

Autor:

23.12.2017 10:23

Foto:

Foto:



O holivudskoj lepotici rođenoj u Beču snimljen je dokumentarac ‘Seks-bomba’, koji ne prikazuje samo njen burni ljubavni život i šest brakova, nego i manje poznatu stranu naučnice čiji su izumi korišćeni u vojnoj industriji i vazduhoplovstvu, a na njima se temelje i bežična telefonija, GPS i blutut

Bečlijka Hedi Lamar bila je američka filmska zvezda, “najlepša žena sveta”, kako su tvrdili u studiju Metro-Goldvin-Majer u kojem je počela holivudsku karijeru, i velika izumiteljka čiji je patent danas temelj bežičnoj telefoniji, GPS-u i blutut. Svime time, ali najviše ovim poslednjim aspektom njene ličnosti, koji je javnosti bio manje poznat i važan, dok je njoj bio najvažniji, bavi se novi dokumentarni film pod naslovom “Seks-bomba: priča o Hedi Lamar”, nedavno premijerno prikazan u Sjedinjenim Američkim Državama, tačno 103 godine nakon glumičinog rođenja.


Rediteljka Aleksandra Din i producentkinja Suzan Sarandon u dokumentarcu prate privatni i profesionalni život Lamarove, koja se proslavila kad se sa samo 18 godina skinula i odglumila orgazam pred kamerama u tada skandaloznom filmu “Ekstaza”, u kojem joj je partner bio jugoslovenski glumac Zvonimir Rogoz, a onda karijeru nastavila u Holivudu. Tamo su je lansirali među zvezde, ali zapravo nisu znali šta bi s njom, pa su joj s jedne strane davali uloge zavodnica, egzotičnih plesačica i ledenih evropskih aristokratkinja, a s druge pokušavali da prikriju njenu slobodoumnu seksualnost i izuzetnu inteligenciju. A to je Hedi strahovito nerviralo.

- Svaka žena može da bude glamurozna. Mora samo mirno da stoji i izgleda glupo - jednom je otrovno izjavila.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 18. decembra!

Maja Gašić

Autor