Jelena Janković: Kraljica nepredvidivosti

Autor:

13.10.2015 12:03

Foto:

Foto:



Uspešna teniserka nedavno je osvojila i drugi turnir u Kini, u kojoj se oseća kao carica, a istovremeno je proslavila i jubilej, 600. pobedu u karijeri, čime je stala rame uz rame sa slavnim sestrama Vilijams

Foto: Profimedia

Jelena Janković osvojila je 14. titulu u karijeri na turniru u kineskom Gvangžuu, kada je u finalu za samo 71 minut pobedila Čehinju Denisu Alertovu, 74. teniserku na svetu. Time je ove godine drugi put krunisana na Dalekom istoku - prvi pehar podigla je na čelendžeru u Nančangu, kada je ubedljivom igrom porazila Kai-Čen Čang sa Tajvana i otvorila sezonu dobrih rezultata. Nakon toga mediji su počeli da pišu o njenom velikom povratku, a ona je izjavila kako je presrećna što je konačno trijumfovala, i to baš u Kini, u kojoj obožava da igra. Zato i ne čudi što se u toj zemlji oseća kao carica.
- Neverovatno je da sam pre mesec dana u Kini takođe osvojila titulu na čelendžeru. Očigledno je ta zemlja veoma posebna za mene. Želela bih da se zahvalim navijačima ovde, ali ne samo za podršku danas i na ovom turniru već svih ovih godina od kada tu nastupam - izjavila je Jelena posle pobede, a za protivnicu je imala samo lepe reči.
- Denisa, odigrala si sjajan turnir. Pobedila si odlične igračice i u finalu si igrala dobro, mnogo bolje nego što rezultat govori. Sigurna sam da ćeš u budućnosti odigrati još mnogo finala i osvajati titule. Samo nastavi da ideš tim putem - poručila je osam godina mlađoj Čehinji.

Foto: Profimedia

Popularna Džej-Džej je sve vreme dominirala na terenu, iako je Alertova, koja je zabeležila niz pobeda, bila vrlo opasna rivalka. Između ostalih, iz daljeg takmičenja izbacila je našu Bojanu Jovanovski i sjajnu Rumunku Simonu Halep, inače drugu teniserku sveta. Izgleda da se Čehinja previše istrošila na putu do ovog odlučujućeg meča, jer ju je srpska sportistkinja s lakoćom pobedila. Jelena je odmah posle prvog seta preuzela inicijativu osvojivši deset gemova u nizu. Upravo to ju je odvelo do nove titule.
Dok je čekala početak svečane ceremonije dodele pehara, popularna “kraljica drame” oduševila je navijače neverovatnom spontanošću. Iskoristila je priliku za telefonski razgovor, kako bi podelila sreću s mamom Snežanom, koja nije prisustvovala meču. Taj dirljiv trenutak snimljen je kamerom u direktnom prenosu, a Jelena je nekoliko snimaka podelila i sa fanovima na fejsbuku.
Naša teniserka nije imala vremena da proslavi osvajanje titule, jer ju je odmah nakon Gvangžua čekao još jedan turnir u Kini, u Vuhanu. Sa uspehom je započela novo takmičenje u zemlji koja joj jako prija i plasirala se u drugo kolo pobedivši Heder Votson iz Velike Britanije. Trijumf u prvom kolu usledio je nakon 137 minuta igre i velikih oscilacija, koje su svojstvene poznatoj teniserki. Prvi set je odigrala dobro, drugi jako loše, dok je u trećem bila na svom nivou. Iako se do tada nije susretala sa mladom Britankom na terenu, naša teniserka je u odlučujućem setu nametnula svoj ritam, osvojivši pet gemova u nizu. Zahvaljujući njenoj dobro poznatoj “toplo-hladnoj” igri fanovi su do kraja uživali u nepredvidivom meču, na kom je pobeda pripala srpskoj sportistkinji. U meču za osminu finala borila se sa Nemicom Angelikom Kerber, koja je šesti nosilac na ovom takmičenju. Nažalost, Jelena ipak nije uspela da izbori plasman u naredno kolo. I ovaj meč je bio izuzetno napet, imala je prednost na početku, ali je Nemica ipak osvojila prvi set. Nakon toga Jelena je u dobro poznatom maniru u kratkom intervalu potpuno preokrenula rezultat. Usledila je njena totalna dominacija, i sve do početka trećeg seta odlično je igrala. Uprkos lavovskoj borbi, na kraju ipak nije uspela da savlada nalet Nemice, koja se plasirala u osminu finala.
Iako je eliminisana u drugom kolu turnira u Vuhanu, Jankovićeva je postala član odabranog društva teniserki koje su ostvarile najmanje 600 pobeda. Zapravo, uz čuvene sestre Serenu i Venus Viljiams ona je treća aktivna igračica kojoj je to pošlo za rukom.
Bez obzira na česte oscilacije u igri, Jelena hrabro korača ka novim pobedama i trudi se da vrati epitet najbolje srpske teniserke. A njeni najverniji navijači nikad neće zaboraviti čuvenu 2008. godinu, kad je upravo ona bila broj jedan u svetu poput Novaka Đokovića.

Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina “Gloria” u broju 644.
Goran Anicic

Autor

Komentari. (0)

Loading