Ljuba Popović: Nepokorni buntovnik

Autor:

27.10.2015 12:22

Foto:

Foto:



Poznati umetnik, koji već godinama živi u Parizu, uz direktan prenos na nacionalnom servisu na svoj 81. rođendan otvorio je izložbu jedanaest dela velikog formata, koja je izazvala nezapamćeno interesovanje javnosti

Foto: Vidoje Manojlović

Baš na dan kad je napunio osamdeset jednu godinu, 14. oktobra, slavni srpski slikar Ljuba Popović otvorio je veliku izložbu svojih dela u Galeriji Radio-televizije Srbije. Umetnik, koji već godinama živi u Parizu, publici je predstavio jedanaest slika velikog formata, nastalih od 1975. do 2008. godine, koje se inače nalaze u privatnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu.
- Izložbu posvećujem Milanu Komneniću, eruditi, piscu, prijatelju, čoveku koji je možda ponajbolje o meni pisao, a kog više nema. Drago mi je da Galerija RTS-a svoj jubilej, deset godina rada, obeležava ovom izložbom, koja će, verujem, da podstiče mlade i da potakne da se više vremena i snage posveti kulturi. Kultura je ovde zapostavljena. A televizija treba da vaspitava ljude, a ne ljudi televiziju - rekao je Ljuba u prepunoj galeriji.

Koliko u Srbiji cene njegovo delo najbolje ilustruje činjenica da se ne pamti kad je neka izložba izazvala toliko interesovanje javnosti. Maestro je na otvaranje stigao više od pola sata ranije i izgledao je pomalo zbunjeno kad je ugledao ogroman broj posetilaca, poznanika i poštovalaca. A da je upkos svetskoj slavi ostao normalan čovek, pokazao je time što je sa svakim od prisutnih zastao da popriča. Mnogima je i potpisao katalog, poput velike svetske zvezde. Nažalost, bilo je i onih vidno razočaranih, ne zbog umetnika, već što su ostali bez kataloga, a neki nisu uspeli ni da uđu u izložbeni prostor, pošto je gužva zaista bila nezapamćena.
Inače, u katalogu, koji ima raritetnu vrednost, ne samo zbog toga što su u pitanju Ljubina dela nego i zato što je tekst pisao poznati književnik, nedavno preminuli Milan Komnenić, pored ostalog piše: “Ljubina asketska posvećenost slici odavno je prerasla u zavet. Spreman da svojim moćima stane u odbranu slike, koju današnji nihilizam obesno i nerazumno stavlja u pitanje, ovaj buntovni nepokornik vojuje prvenstveno svojim majstorstvom. Šta na kraju reći o ovom majstoru što već nije rečeno i što bi moglo zazvučati kao opšte mesto? Možda samo ovo: sve je u majstorstvu - a ostalo dolazi samo po sebi.”

Ljuba je bio iznenađen i interesovanjem medija, mada nije bio baš previše raspoložen za priču. Novinarima koji su željno iščekivali njegov dolazak odmah na ulazu kratko je rekao: “Nisam odgovoran za ovu izložbu, samo mi je drago”, dok je na pitanje hoće li uskoro prirediti retrospektivnu izložbu, uz osmeh odgovorio: “Bolje od mene ne očekivati ništa”.

Umetnik, koji je u Grad svetlosti otišao davne 1963. godine, posle studija na Likovnoj i Akademiji primenjenih umetnosti, ne izlaže baš često u srpskoj prestonici. Prošlog oktobra u galeriji “Pariski krug” Živojina Ivaniševića moglo je da se vidi nekoliko njegovih dela, a ova izložba mu je prva većeg formata. Slike fantastičnih boja, ispunjene bićima koja posmatraju iz prikrajka, vampirušama i androidima, kao i mnoštvom neobičnih predmeta, rastinja i čudesne arhitekture, plene pažnju posmatrača. Kuriozitet je što je posle mnogo vremena otvaranje direktno prenošeno na Drugom programu RTS-a, što je još jedna potvrda koliko je izložba značajna. Obožavaoci Ljubinog opusa ovih jedanaest dela moći će da vide do 29. novembra.

- Ovo je veliki poduhvat, jer je trebalo mnogo napora da se sve ove slike sakupe. Neka platna vraćena su u otadžbinu. I to mi je drago. Reč otadžbina danas se ne upotrebljava često - zaključio je Ljuba Popović, kog zaljubljenici u umetnost poštuju i zbog činjenice da je vrsni poznavalac filozofije, književnosti, filma, erotizma, stripa, ali i okultnih učenja i ezoterije.

Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina “Gloria” u broju 646.
Goran Anicic

Autor

Komentari. (0)

Loading