Dženifer Lorens: Neću više da budem slatka

Autor:

27.10.2015 17:58

Foto:

Foto:



U eseju za feministički sajt ‘Lenny Letter’ dobitnica Oskara priznala je da je, ne želeći da stekne etiketu ‘teška za saradnju’, dugo ćutala o rodnoj neravnopravnosti u Holivudu

Foto: Profimedia

Najplaćenija glumica današnjice Dženifer Lorens pridružila se dugoj listi dramskih umetnica, poput Meril Strip, Eme Tompson, Patriše Arket i Kejt Blančet, koje se bore za izjednačenje plata muškaraca i žena. U eseju “Zašto zarađujem manje od mojih muških kolega?”, koji je napisala za “Lenny Letter”, feministički sajt koji su osnovale Lena Danam i Dženi Koner, Lorensova je u veoma oštrom tonu iznela svoje stavove o polnoj neravnopravnosti, prvenstveno u Holivudu, posebno se osvrnuvši na situaciju s filmom “Američka prevara”, za koji su ona i Ejmi Adams bile manje plaćene od muških glumaca.

- Tek kad je “Sony” hakovan, iz mejlova koji su procurili u javnost saznala sam koliko manje sam bila plaćena od onih srećnika što imaju penis. Nisam bila ljuta na “Sony”, nego na sebe, pošto nisam bila uspešna kao pregovarač. Odustala sam prerano. Doduše, nisam ni želela da se borim oko miliona dolara, jer, iskreno, imala sam već dve uspešne franšize, “Igre gladi” i “X-Mena”, pa nisam ni morala.

Dženifer kaže da su je potreba da “bude dopadljiva” i strah da ne zaradi etikete “teške” i “razmažene” glumice sprečavali da traži više para.

- Džeremi Rener, Kristijan Bejl i Bredli Kuper su se borili kako bi dobili što bolje ugovore i sigurno se nisu pitali da li je to u redu, dok sam ja provela dosta vremena razmišljajući o tome da ću ispasti derište ako postupim na isti način kao oni. To možda ima više veze sa mnom kao osobom koja ne zna da se izbori za sebe, a ne s tim da sam žena, ali kad sam u jednom od “Sonyjevih” mejlova pročitala kako jedan producent za glumicu Anđelinu Džoli kaže da je “razmaženo derište”, shvatila sam da ne mogu da zamislim da se nešto tako izgovori za nekog muškarca.

Foto: Profimedia

Osim novca, dobitnica Oskara se prisetila i seksističkog ispada kolege s kojim je radila, koji je reagovao veoma burno kad je Dženifer iznela svoj stav o nekoj temi.
- Bila sam šokirana jer sve što sam rekla nije bilo lično, uvredljivo ili, da budem iskrena, pogrešno. Zapitala sam se da li je moguće da mi, žene, još uvek moramo da pazimo da izražavamo svoja osećanja ili stavove na način da ne uvredimo ili uplašimo muškarce. Umorila sam se od toga da budem “slatka” kad govorim o nečemu kako bi to bilo dopadljivo. Zaj*bite više to.

Glumica je priznala da se u celu priču o polnoj neravnopravnosti uključila kasno jer obično “beži od tema koje su u trendu”.
- Nisam učestvovala ni u “Ledenom izazovu” iz razloga što je sve počelo da mi liči na pomodarstvo i izgledalo je da se zaboravilo na glavni razlog. A jednostavno sam mogla da napišem ček, ali zaboravila sam. Ok. Nisam savršena.

Ono što je posebno fascinantno je da je Dženifer, otkad su mejlovi kompanije “Sony” procurili u javnost, postala prva glumica koja je dogovorila veći honorar od muških kolega, uključujući i Krisa Prata, za rolu u filmu “Passenger” - za tu akcionu naučnofantastičnu avanturu Prat će dobiti 12 miliona dolara, dok će Lorensova zaraditi 20 miliona, plus 30 odsto od profita filma.

Glumičin esej izazvao je oduševljenje kod njenih brojnih koleginica, a njen gest preko twittera su pozdravile Ema Votson, Elizabet Benks i Džesika Čestejn. Podršku je dobila i od Bredlija Kupera, koji, doduše, nije pročitao esej, ali smatra da je dobra stvar kad neko hoće da se bori za sebe i veća prava.
Ulazak Lorensove u borbu za jednakost polova trebalo bi da učini srećnom Melisu Silverstajn, vlasnicu sajta “Women and Hollywood”, koja se već osam godina bori protiv rodne neravnopravnosti u filmskoj industriji. Ali...
- U stvari, to je sve postalo pomalo i dosadno. Lepo je što se sada o tome govori, ali ništa se ne menja. Tako da više nije potrebno pričanje, već akcija - rekla je ona.

Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina “Gloria” u broju 646.
Goran Anicic

Autor

Komentari. (0)

Loading