Vivijen Vestvud

25 godina mlađi, postao je njena desna ruka u poslu: Ovo je neutešni suprug Vivijen Vestvud (foto)

Autor:

02.01.2023 15:30

Foto:

Foto:

Smrt Vivijen Vestvud sve je promenila, ništa u modi više neće biti isto



Posle smrti Vivijen Vestvud ništa više neće biti isto. Poznata modna kreatorka, koja je preminula u 81. godini, mirno, okružena porodicom u svojoj kući u Lodonu, važila je za najveću buntovnicu modnog sveta. Njen suprug i kreativni partner  Andreas Krontaler obećao je „Nastaviću sa Vivijen u srcu“, prenosi BBC. 

Bila je poznata kao „pank baka“, zahvaljujući jedinstvenim modelima, ali i brojim akcijama kojima je skretala pažnju javnosti na brojne probleme u oblasti ekologije, kulture, društva, politike zbog čega su je proglasili buntovnicom. Godinama se borila protiv konzumerizma, njen moto bio je - kupuj manje, mudro biraj i potrudi se da traje.

Pročitajte Nosite impresivnu odeću i život će vam biti zanimljiviji - Vivijen Vestvud, žensko lice modnog panka

getty

 

Potiče iz radničke porodice, a posle osnovne upisala je umetničku školu i učila da izrađuje nakit od srebra. Uverena da zbog skromnog porekla neće uspeti, napustila je umetničke studije i završila one koje su joj omogućile da postane predavač u osnovnoj školi.

Pročitajte Vivijen Vestvud u novoj Gloriji - Žensko lice modnog panka

getty

 

Zahvaljujući bratu, upoznala je budućeg menadžera Seks pistolsa Malkoma Meklarena, koji joj je pomogao da se probije u svetu mode i postao njen ljubavnik. Bila je u samom središtu dešavanja u vreme osnivanja i muzičke karijere Seks pistolsa, pošto je Meklaren imao ključnu ulogu u poslovima benda. Međutim, Vivijen se nije slagala sa njegovim potezima, smatrala je  da je pobuna u redu, ali da iza nje moraju da stoje dobre ideje, pa je raskinula sa pankom i krenula sama. 

Prve kolekcije prikazala je početkom osamdesetih, bile su inspirisane trećim svetom. Imala je avangardne ideje, prva je predložila nošenje grudnjaka preko odeće, a iako se dugo klonila komercijalizma, ipak je dizajnirala venčanicu za Keri Bredšo u kultnom serijalu "Seks i grad". 

getty

Udavala se dva puta. Prvi put 1961. za Dereka Vestvuda čije je prezime zadržala i sa njim dobila sina Bendžamina. Sama je kreirala venčanicu. Drugi put je rekla da 1992. godine, 25 godina mlađem Austrijancu Andreasu Krontaleru, koga je upoznala dok je bio student umetnosti. On joj je brzo postao desna ruka u poslu. 

Pročitajte Stara ljubav, nova saradnja - Burberry i Vivijen Vestvud spremaju novu kolekciju (foto)

getty

 

Osim po nesvakidašnjim i originalnim modelima Vivijen Vestvud bile upamćena i po tome što se pred britanskom kraljicom Elizabetom Drugom pojavila bez donjeg veša na ceremoniji na kojoj je trebalo da primi orden. Pokazala je to pozirajući u dvorištu Bakingamske palate.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading