Sonja Savić

Teška životna priča slavne glumice koja je volela ljude

Autor:

11.09.2022 18:25

Foto:

Foto:

Glumica Sonja Savić: lepota, talenat i prerani odlazak



Glumica Sonja Savić: poznata srpska umetnica i glumica rodom iz Čačka, koja je osvojila publiku u zemljama bivše Jugoslavije svojim ulogama, harizmatičnošću, lepotom i promuklim glasom. Glumom je počela da se bavi kada je imala samo 16 godina, a sa 21 godinom je več diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Minje Dedića 1982. godine zajedno sa glumcima Žarkom Lauševićem, Svetislavom Goncićem i Branimirom Brstinom. Pre upisa na fakultet, glumom se bavila u amaterskim trupama, a debitovala je na filmu "Leptirov oblak" 1977. godine.

U svojoj 30 godina dugoj profesionalnoj karijeri, ostavila je trag u jugoslovenskoj kinematografiji u umetnosti, posebno u filmskim ostvarenjima 80-ih godina prošlog veka. Neke od njenih najznačajnijh uloga, bile su u filmovima: "Živeti kao sav normalan svet", "Una", "Šećerna vodica", "Davitelj protiv davitelja", "Balkanski špijun", "Čavka", kreirajući uloge izvan određenog žanra, dajući im lični pečat i notu. Za glavnu ulogu u filmu "Šećerna vodica" dobila je nagradu Zlatna arena u Puli 1984. godine, a sledeće godine je usledila nagrada u Veneciji za ulogu u filmu "Život je lep". U spotu njenog sugrađanina, pevača narodne muzike Miroslava Ilića, za jedan od njegovih najvećih hitova "Voleo sam devojku iz grada", Sonja je bila devojka u spotu za pomenutu numeru. 

Došle su nesigurne, ratne i turbulentne 90-te godine u kojima se ipak snimalo i stvaralo, ali je ona manje učestvovala u filmskim projektima. Neke od najznačajnijih uloga bile su u filmovima: "Mi nismo anđeli", "Uvod u drugi život", "Ni na nebu ni na zemlji", "Urnebesna tragedija". Pored glume u kojoj je pokazala izvanredan talenat, oprobala se i kao rediteljka u filmu "Prvi srpski tehno vodvilj", "Supernaut - Beograd andergraund", "Plej", "Čekajući Godoa" i poslednji film "Šarlo te gleda".

Instagram screenshot @domaca_kinematografija

 

 

Njen veliki povratak na glumačku scenu i bioskopska platna bio je ulogom u filmu "Hleb i mleko" iz 2001. godine koji je nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji. Film "Jug-jugoistok" u kojem je imala prilku da igra lik Sonje, nagrađen je nagradom na FEST-u. Svoju poslednju ulogu ostvarila  je ulogom u filmu "Zabranjena ljubav", nakon kojeg se pojavila u sedam epizoda domaće televizijske serije "Vratiće se rode". 

Sa samo 15 godina upoznala je ljubav svog života kompozitora i pijanistu Vlajka Lalića, sa kojim je bila sve do njegove tragične pogibije 19. avgusta 1989. godine kada se on 1990. godine utopio usled strašne oluje kod obala Venecije. Nakon čega je mlada glumica koja je u to vrme imala samo 29 godina za sebe govorila da je udovica. Jednom prilikom je izjavila da dok je bila mlada često maštala o tome da će se udati i imati porodicu sa čovekom koga beskrajno voli i kome će se potpuno posvetiti. Govorila je da joj je pored smrti oca, Vlajkov tragičan odlazak jedan od najtežih trenutaka u životu. Nakon toga Sonja je dugo bila u depresiji. Posle svih dešavanja u privatnom životu, ona se preselila u Sloveniju gde je živela narednih 10 godina, nakon čega se vratila u Srbiju snimajući nove filmove.

Instagram screenshot @domaca_kinematografija

 

 

Ali, uz nove projekte, stizale su i vesti o njenim problemima koje je imala sa opojnim supstancama. Pričama koje su pratile poznatu glumicu da koristi nedozvoljene supstance, nije pomoglo njeno druženje sa članovima EKV grupe čiji su životi ugašani korišćenjem opijata, na šta je Sonja jednom prilikom izjavila: "Nisam bila sreća što se družim sa njima. Bila sam srećna što sam pronašla ljude nesrećne kao ja." U poslednjem intervjuu koji je dala u julu za crnogorske "Vjesti", podsetila se reči njene bake da se u ljudskim očima sve može pročitati, a njene su u tom trenutku otkrivale tugu i samoću. Nastavljajući da ima još jedna bakina izreka koja kaže: "žagre ti se oći",  nastavljajući da bi danas mnogim generacijama kada prođe ponoć mogli to da kažemo. A njima oči žagre od ko zna čega, a to nije dobro ni za njih ni za porodicu. Izgleda da je samoća cena moja slobode." Komšije su tada tvrdile da je poznata umetnica živela u stanu u kojem nije bilo ničega do jednog dušeka, a kada su je pronašli oko nje su unaokolo bili posuti upotrebljeni spricevi. U septembru 2008. godine, pronađeno je njeno beživotno telo u stanu koji je nasledila od svojih roditelja u Kursulinoj ulici. Sahranjena je u rodnom mestu Donja Gorevnica kod Mrčajevaca.

Kolege i reditelji je pamte po neverovatnom životu koji je unosila u uloge koje bi nakon toga maestralno odigrala, pa je tako reditelj Srđan Dragojević svojevremeno izjavio da je ona bila jedini izbor za lik Marte u filmu "Mi nismo anđeli" koja će glumiti sestru zavodnika kojeg je tumačio Nikola Kojo, ali da se pribojavao da li će glumica sa takvim imenom i slavom pristati da radi diplomski film. Koji je ona oberučke prihvatila, jer volela taj andergraund status snimanja filmova sa niskim budžetom koji okuplja prave entuzijaste i zaljubljenike u film i stvaranje. U umetnost. Reditelj Srđan Dragojević je opisao rečima: "Bila je pomalo vanzemaljac i nisu je zanimale obične, trivijalne stvari, kako u životu, tako i u glumi". Njen drug i kolega, glumac Zoran Cvijanović, podelio je svoja sećanja na poznatu umtenicu, rekavši da su se oni družili od malena, a da su Slavko Štimac, Zoran i ona živeli zajedno, delići anegdotu da im je Mikaina, Sonjina majka dala kola kada im je bilo svega 19 godina, objašnjavajući količinu poverenja koju su imali jedni u druge.

Nastavljajući sa rečima da neretko mislio o Sonji, i da postoje toliko talentovani ljudi da se taj talenat pokaže kao zvezda padalica, on čoveka šokira svojom svetlošću i isto tako iznenadi kada ta osoba tako brzo i nepotrebno nestane. Da njeno ime i danas živi, pokazuje njen rodni grad Čačak koji svakog septembra u galeriji "Nadežde Petrović od 2011. godine organizuju manifestaciju "Sonjin septembar". Voljom Sonjine majke Mikaene, galeriji je ustupljena glumičina glumačka zaostavština koju čine: fotografije, audio i video zapisi, završeni video radovi, dokumentarni i igrani filmovi, video snimci pozorišnih predstava u kojima je nastupala, brojni lični predmeti, kao i porodična kuća i imanje u Donjoj Gorevnici kod Čačka. Radeći na proučavanju i afirmaciji njenog umetničkog, autorskog rada koji je manje poznat javnosti. Dok stručni tim iz umetničke galerije "Nadežda Petrović" u kojoj se nalazi zaostavština Sonje Savić radi na projektu otvaranja Multimedijalnog centra koji će nositi glumičino ime.

Getty Images

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading