Elizabeta Druga

Britanija u suzama: Umrla omiljena kraljica

Autor:

08.09.2022 19:40

Foto:

Foto:

Preminula britanska kraljica Elizabeta Druga



Elizabeta Druga, britanska kraljica, preminula je danas popodne u svom dvorcu Balmoral u Škotskoj, gde je provela leto. 

Suverenka sa najdužim stažom na svetu, na čelu monarhije provela je punih sedam decenije i obeležila platinasti jubilej, preminula je u 97. godini, okružena najbližima. Bakingamska palata je u saopštenju navela 

"Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne. Kralj i kraljica supruga ostaće u Balmoralu večeras i vratiće se u London sutra." Poslednja javna dužnost Njenog Veličanstva bila je pre dva dana da prihvati ostavku Borisa Džonsona i pozove Liz Tras, novu premijerku, da formira vladu.

 

getty

Poslednje pojavljivanje: kraljica je u utorak primila novoimenovanu britansku premijerku Liz Tras

 

Ranije danas, kraljičini lekari saopštili su da su "zabrinuti za njeno zdravlje", kao i da su joj savetovali da otkaže jučerašnji virtuelni sastanak Tajnog saveta visokih ministara, kao i da ostane pod medicinskim nadzorom. 

Danas tokom dana svi članovi kraljevske porodice, kraljičini sinovi Čarls i Edvard, sa suprugama Kamilom i Sofi, kao i unuci Vilijam i Hari, stigli su u Škotsku kako bi se okupili oko njene samrtne postelje. Princeza Ana već je bila u Škotskoj, a vojvotkinje od Kembridža i Saseksa su izostale. Princeza Kejt je u Vindzoru, zbog toga što su deca, princ Džordž i princeza Šarlot imali danas celodnevnu nastavu. Megan Markl ostala je u Londonu, pošto je trebalo da sa suprugom prisustvuje nekim humanitarnim događajima. 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading