Kraljica Elizabeta II

Platinasti diplomata

Autor:

17.06.2022 16:55

Foto:

Foto:

Dok je nizom manifestacija nedavno obeležen njen jubilej, 70 godina na tronu, na licu kraljice može se primetiti blagi smešak, kao rezultat zadovoljstva što je, uprkos smrti supruga Filipa i odlaska princa Harija u Ameriku, uspela da kraljevskoj porodici obezbedi poštovanje kod velike većine Britanaca



Kad je krajem 1992, posle razvoda ćerke, princeze Ane, raspada braka sina, princa Čarlsa, i Dajane, i strašnog požara u njenoj kući u Vindzoru, duboko uzdahnula i priznala u obraćanju naciji da je iza nje najteža godina u životu, njena annus horribilis, kraljica Elizabeta II (96) nije mogla da pretpostavi kako će je tri decenije kasnije čekati još teških trenutaka. U poslednjih 18 meseci doživela je dva udarca za koja, tvrde dobri poznavaoci britanske krune, nije bila spremna. Prvo je početkom 2020. princ Hari, njeno omiljeno unuče, saopštio da napušta kraljevske dužnosti i da se sa suprugom Megan seli u Ameriku, a onda je u aprilu 2021. ostala bez supruga, princa Filipa, s kojim je provela u braku bezmalo 74 godine.

Pročitaj i - Kraljica Elizabeta II nije položila nijedan ispit!

Ovih dana, kada se obeležava njen platinasti jubilej, 70 godina na britanskom tronu, (zvanične proslave održane su od 2. do 5. juna), živahna Lilibet, kako je zovu ukućani i bliski prijatelji, svedoči jednom, u vremenu čestih i užurbanih promena nesvakidašnjem i retkom uspehu: zahvaljujući njoj, velika većina Britanaca smatra monarhiju značajnim delom nacionalnog identiteta. Njena vladavina je postala vezivni element u arhitekturi nacije, koji podržavaju levi i desni, crni i beli, liberali i konzervativci, žene i muškarci, mladi i strari.

Getty Images

 

 

- Promena je postala konstanta; upravljanje njome je disciplina koja se širi - rekla je Elizabeta 2002. za vreme obeležavanja svog zlatnog jubileja, 50 godina vladavine Velikom Britanijom, i time pokazala da veoma dobro čita kontekst vremena koje se ubrzava i u kome, čemu svedočimo danas, dan traje kao sat, a godina kao mesec.

Getty Images

 

Na tron je došla u neveselom trenutku. Praktično je preko noći zemenila devojačku haljinu kraljevskom odorom, a kanote krunom. Tog 6. februara 1952. na džinovsko stablo u rezervatu prirode u Keniji popela se kao princeza, a s njega sišla kao kraljica. Nekoliko dana ranije, Elizabeta i njen suprug Filip krenuli su na dug i dalek put u Afriku, Australiju i Novi Zeland. Prvobitno je na turneju po zemljama Komonvelta trebalo da krene Elizabetin otac, kralj Džordž VI, ali ga je bolest sputala u planovima. Kao okoreli pušač, bolovao je od kancera pluća, zbog čega mu je u jesen 1951. odstranjeno jedno plućno krilo. Druženje sa nikotinom nije mu pomoglo ni u borbi sa aterosklerozom, naprotiv. Ipak, snažni kralj je istrajao u nameri da isprati na aerodromu ćerku, tada princezu Elizabetu, i njenog supruga na put. Bio je to njihov poslednji susret.

Getty Images

 

Kad je par stigao u Keniju, zemlju u kojoj se tih dana širio ustanak protiv britanske krune, smestio se u Tritopsu, hotelu na drvetu iznad jezerceta u nacionalnom parku Aberdare na koje dolaze slonovi da piju vodu. Posle prospavane noći u komfornoj kućici na drvetu, princeza nije slutila da su u Londonu već na snazi posebne mere za slučaj smrti monarha pod kodnim imenom “Hyde Park Corner”. Kralj Džordž je tog jutra, 6. februara 1952, pronađen mrtav u krevetu. Umro je u snu od koronarne tromboze. Elizabetu je o tragičnoj vesti informisao princ Filip. Delikatan kakav je bio, posle prvobitnog šoka, Filip je poveo suprugu u šetnju kako bi joj saopštio da joj je preminuo otac. Princeza je reagovala pribrano. Odmah je ličnom sekretaru izdiktirala pisma izvinjenja za sve države i njihove čelnike koje je planom putovanja trebalo da obiđe.

Na aerodromu u Londonu dočekala ju je zvanična državna delegacija na čelu s premijerom Vinstonom Čerčilom, prvim od 12 premijera s kojima je sarađivala. Iako joj se poklonila u znak poštovanja i izmenjenih uloga, baka, kraljica Meri, kritički je prokomentarisala njen izgled:

- Lilibet, suknja ti je prekratka za crninu.

Tako je započela Elizabetina vladavina duga 70 godina, koju niko, pa ni ona sama, nije očekivao, pošto je na rođenju bila tek treća u liniji nasleđivanja, iza oca i strica. Da njen stric Edvard VIII nije abdicirao zbog ljubavi prema Amerikanki Voli Simpson, njegov mlađi brat, kralj Džordž VI, nikada ne bi došao na presto, samim tim ni kraljica Elizabeta II.

Getty Images

 

Vest o stričevoj abdikaciji saopštio joj je dvorski službenik dok se igrala sa četiri godine mlađom sestrom Margaretom.

- Znači li to da moraš biti kraljica jednog dana? - upitala je sestra.

- Da, jednog dana - odgovorila je Elizabeta, na šta joj je Margareta sažaljivo uzvratila:

- Jadnice.

Tokom Drugog svetskog rata Lilibet je pokazivala lidersku inicijativu, što mnogi hroničari smatraju ključnom tačkom u njenom formiranju. Prvo je postala bolničarka, da bi posle navršene 18. godine pristupila teritorijalnoj odbrani gde je naučila da vozi i puca iz puške i pištolja. Navodno je u tim mesecima savladala i veštinu menjanja guma i svećica na vozilima.

Getty Images

 

Iako je u to vreme položila vozački ispit, nikada nije imala dozvolu za upravljanje motornim vozilom, kao uostalom ni pasoš: te isprave u Velikoj Britaniji izdaje Njeno veličanstvo kraljica, pa je smatrala neumesnim, pomalo i komičnim, da sama sebi potpisuje dokumente.

Kako su oboje praunuci kraljice Viktorije, dalekog rođaka Filipa poznavala je odmalena. Sudbonosan susret dogodio se 1939, kad je njemu bilo 18, a njoj 13 godina. Guvernanta Marion Kroford primetila je kako Elizabeta “nije skidala pogled s njega”. Kad je Filip posetio dvorac Vindzor za ratni Božić 1943, tada već 17-godišnja princeza blistala je od sreće. Mladi mornarički oficir koristio je svako odsustvo da dojuri do kraljevske palate da obiđe Elizabetu.

Getty Images

 

Sin grčkog prica Andreja bio je siromašan. Otac mu nije ostavio ništa, osim kofera sa stvarima, dugmadi za manžetne, četke za brijanje i plave krvi. Nije bio pravi gospodin, kako su govorili u dvorskim krugovima tražeći mu dlaku u jajetu. Verujući da je nevaspitan i neobrazovan, kraljica majka i kralj nisu bili oduševljeni kad je zaprosio njihovu ćerku. Džordž VI je bio namazan. U nameri da se ne suprotstavi Elizabetinoj želji, a istovremeno sumnjajući u njen izbor, naložio je da se venčanje može organizovati kad ona napuni 21. godinu. Međutim, par je pokazao doslednost, dočekao je 20. novembar 1947, kad se venčao u Vestminsterskoj katedrali. Kralj je organizovao bal u čast mladenaca, i tom prilikom se poverio nadbiskupu od Kenterberija da “nema ničeg tako bolnog kao dati ćerku”.

Godinu posle venčanja rodio se princ Čarls.

- Nikad nisam bio tako srećan što vidim muški polni organ - priznao je jedan od kraljičinih lekara.

Getty Images

 

 

Elizabeta je posle dva meseca prestala da doji sina zato što je dobila boginje, jednu od dečjih bolesti koje nije preležala jer se nije mešala s drugom decom. Nakon dve godine na svet je došla princeza Ana. Tu se nije okončala kraljevska reprodukcija. Pošto se posvetila kraljevskim dužnostima, Elizabeta je treće i četvrto dete, prinčeve Endrua i Edvarda, rodila 1960. i 1964. Nije bila retkost da decu ne vidi pola godine zbog obilazaka nekadašnjih kolonija, tada, u većini slučajeva, članica Komonvelta.

Posle očeve smrti mlada kraljica je donela tešku, ali za svoju poziciju pragmatičnu odluku: ona i deca su uzeli prezime Vindzor, a ne Filipovo Mauntbaten.

- Ja sam jedini muškarac u zemlji koji rođenoj deci ne sme dati svoje prezime - jadao se princ.

Getty Images

 

Do ulaska Dajane u kraljevsku porodicu, Lilibet i Filip su bili prave zvezde. Proputovali su svet uzduž i popreko, svuda su dočekivani s velikim poštovanjem. Dajanina pogibija u saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila 31. avgusta 1997. na ulasku u pariski tunel Alma, promenila je statiku kraljevske porodice. Kako je ona, uprkos razvodu od princa Čarlsa, bila omiljeno lice kraljevske porodice, mnogi su nedvosmisleno upirali prstom u Vindzorsku palatu i britanske obaveštajne službe, optužujući ih za fatalan ishod. Tek dolaskom Kejt Midlton, koja je udajom za princa Vilijama dobila titulu vojvotkinje od Kembridža, Britanci su dobili novu omiljenu princezu.

Getty Images

 

Kao neprikosnoveni nacionalni autoritet, kraljica Elizabeta II je svih ovih godina donosila promišljene odluke, i kad se javno oglašavala, i kad je glasno ćutala. Mudro, često u maniru vrhunskih diplomata, iz senke je povlačila poteze koji su doprinosili smirivanju strasti. Odmerena i pronicljiva, uspešno je kormilarila palatom u Vindzoru, amortizujući negativne efekte brojnih afera koje su se vezivale za njene naslednike. Vitalna, uprkos preležanoj koroni zimus, kao monarh sa najdužim stažom, kraljica uživa jednako poštovanje kod kuće i u svetu.

 

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading