“Počasno Srce Sarajeva” za Izabel Iper (foto)


Francuskoj glumici Izabel Iper na svečanosti u okviru 25. izdanja Sarajevo Film Festivala uručeno priznanje “Počasno Srce Sarajeva” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Ova slavna glumica koja se proslavila u brojnim filmovima zahvalila je na, kako je kazala, ukazanoj časti zbog ove nagrade, a odluka da joj se dodeli ova nagrada ju je istovremeno i dirnula i učinila ponosnom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by La Huppert (@isabelle.lahuppert) on

Za ovaj festival je kazala da je mnogo više od toga, za nju je SFF više svojevrsna proslava onoga što Sarajevo jeste, odnosno njegovog života i kreativnosti.

Sarajevo je centar Evrope, a o Evropi morate brinuti posebno u poslednje vreme. Za mene je velika čast biti ovde jer je Sarajevo otelovljenje ideje kosmopolitizma – zaključila je, prenosi Fena.

Izabel Iper legendarna je filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere duge pet decenija sarađivala je sa slavnim rediteljima poput Mihaela Hanekea, Kloda Šabrola, Žan-Luka Godara, Ota Premingera, Bertrana Tavernijea, Bertrana Blijea, Kler Denis, Majkla Ćimina i Pola Verhovena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by La Huppert (@isabelle.lahuppert) on

Cenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima “Profesorka klavira”, “Ona”, “Greta” i mnogim drugima.

Iper je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu Čipkarica te dve nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima “Priča o ženama” i “Ceremonija”.

Dobitnica je i specijalne nagrade žirija Zlatnog lava Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu “Gabrielle” i za životno delo, kao i dve nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Kanu za uloge u filmovima “Violette” i “Profesorka klavira”.

Osvojila je i francusku nagradu Cezar za najbolju glumicu za filmove “Ceremonija” i “Ona”, a za ulogu u filmu “Ona” osvojila je i nagrade Gotam, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oskar za najbolju glumicu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by La Huppert (@isabelle.lahuppert) on

Iper je i nosilac francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umetnosti i književnosti. Predsedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Kanu.

Ova glumica održala je u Sarajevu i specijalni Masterclas, a publika je imala priliku da je vidi je juče u filmu “Frenki” američkog režisera Ajre Saksa u kojem Iper igra glavnu ulogu.

Autor: Gloria.rs
Foto: Guliver/ Getty images/ Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi