Odlazak pop simbola jedne generacije: Preminuo Džordž Majkl

Autor:

26.12.2016 09:12

Foto:

Foto:



Pop pevač Džordž Majkl preminuo je sinoć na katolički Božić, u 53. godini u svom domu u Oksfordširu, preneo je BBC.

Pevač vanrednog vokala koji je muzičku karijru započeo u bendu "Wham", koji je sa 18 godina osnovao zajedno sa Endijem Ridžlijem, preminuo je "mirno" u svom domu, navodi se u saopštenju. Preliminarni nalazi policije upućuju na to da "nije bilo nikakvih sumnjivih okolnosti".

Uzork smrti se još uvek ne zna, a njegov menadžer Majkl Lipman, izjavio je da veruje da je u pitanju zastoj srca. Inače Džordž je nedavno otkazao koncert u Berlinu zbog upale pluća koja se zakomplikovala.

- S velikom žalošću moram da vam saopštim da je naš voljeni sin, brat i prijatelj preminuo mirno u svom domu tokom Božića. Porodica bi želela da zamoli za privatnost tokom ovog teškog emotivnog perioda. Neće biti nikakvih daljih komentara - ističe se u zvaničnom saopštenju koje je izdao njegov publicista.

ma jeunesse... #wham ?? RIP #georgemichael #popmusic

A photo posted by Jacques-Emmanuel Falempin (@jefalempin) on Dec 26, 2016 at 12:00am PST

Džordž Majkl je rođen 25. juna 1963. godine kao Jorgos Kirijakos Panajotou u severnom Londonu, a tokom svoje 40 godina duge karijere, prodao je preko 100 miliona albuma. Njegov bend "Wham" je važio za jedan od najpopularnijih bendova novog talasa. Lake note ovog dvojca osvojile su svet, a njihova turneja po Kini će ostati upamćena po masovnoj histeriji koju su izazvali među publikom, malte ne poput Bitlsa.

RIP @georgemofficial

A photo posted by ClaytonB | Model & Artist ?? (@clayton_b1) on Dec 26, 2016 at 12:01am PST

Nastavak solo karije za Džordža Majkla je bio još uspešniji. Njegov prvi solo singl "Careless Whisper" izdao je 1984. godine, a debitantski solo album "Faith" je prodat u više od 20 miliona primeraka. Poznat je po jedinstvenoj mešavini pop i soul muzike.

Na britanskim top listama imao je 12 prvoplasiranih hitova, a na američkim 10.

Ostaće upamćen po hitovima "Wake Me Up Before You Go-Go", "Freedom", "Careless Whisper", "Last Christmas" kao i po fantastičnim nastupima kada je pevao u duetu sa Aretom Frenklin, kao i saradnji sa najboljim muzičarima našeg vremena.

Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući tri nagrade Brit, kao i dva Gremija.

Njegov privatni život obeležili su brojni skandali. Devedesetih godina je priznao da je gej, što je izazvalo šok u javnosti jer je važio za seks simbol. Slede godine uživanja u opijatima, lečenje od istih i sukobi sa zakonom.

Poznat je i kao veliki dobrotvor, koji je često donirao novac i učestvovao u koncertima za prikupljanje humanitarne pomoći. Jedan je od osnivača humanitarnog projekta za decu Etiopije - "Band Aid".

Njegov veliki prijatelj i član benda "Wham" Endi Ridžli napisao je na svom Tviter nalogu da ga je vest o Majklovoj smrti duboko pogodila.

I Elton Džon se oglasio putem Instagrama.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading