Marko Nikolić o tome kako je prepoznao da će "Bolji život" postići uspeh

Autor:

15.08.2017 19:24

Foto:

Foto:



U obnovljenom amfiteataru koji nosi ime filmskog doajena Danila Bate Stojkovića, počeo je 41. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji: do 17. avgusta, u takmičarskom programu ovde će biti prikazano četrnaest ostvarenja. Feštu je otvorio film “Zona Zamfirova 2” Juga Radivojevića, a “zavesu” je svečano podigao glumački bard Marko Nikolić.

- Iako sam glumac, za mene je scenario osnovna stvar. Tako je i u pozorištu, dobar komad je osnova svega - objašnjava, za “Novosti” Marko Nikolić. - Čvrsta, vešto i pošteno napisana priča, dobro izrežirana, garancija je uspeha. Što je bolji scenario, manje je dogovaranja i dodavanja. U prilog tome govori i stav Ace Popovića: “Skratite me koliko god hoćete, nemojte samo da dopisujete!” Uostalom, toliko je reditelja napravilo ingeniozne filmove bez školovanih glumaca, s naturščicima. Nekada su priča i režija dovoljne...

Poznati umetnik ističe da ima puno sjajnih scenarija koji, nažalost, tavore po fiokama, dok na drugoj strani rade raznorazni klanovi i “kuhinje”. Da nije tako, naša kinematografija bila bi mnogo uspešnija. Na pitanje da li kao iskusni glumac “iz prve” uoči dobar scenario, Nikolić kaže:

- Mi glumci odmah ga prepoznamo. U njemu sve ide samo od sebe, lako, pitko, sve ti se čini logično. A onda, u drugom ili trećem čitanju osetiš neku težinu, ozbiljnost. Zamisliš publiku u sali i unapred osetiš da će taj film ostaviti dublji trag... Kad sam prvi put čitao scenario “Boljeg života”, rekao sam sebi: “Marko, dobio si loptu na penalu, biraj ugao u koji ćeš da gađaš!” Slična se priča ponovila i sa “Karađorđevom smrti”...

Umetnički direktor ovogodišnjeg festivala je glumac Marko Živić, a u tročlanom žiriju koji će odlučivati o nagradama su Feti Dautović, Milan Jelić i Stevan Filipović. Festival se zvanično zatvara uručenjem priznanja i prikazivanjem filma Emira Kusturice “Na mlečnom putu”, u čast nagrađenih.

Maja Gašić

Autor