Diskretni heroj: Šarl Aznavur je tokom rata rizikovao život da bi pomogao Jevrejima 

Autor:

27.10.2017 22:00

Foto:

Foto:



Legenda francuske šansone Šarl Aznavur dobio je priznanje u Jerusalimu jer je njegova porodica za vreme Drugog svetskog rata pomagala Jevrejima i Jermenima, javila je agencija Frans pres.

Autor šansone "La Boheme" koji ima 93 godine primio je medalju „Raul Valenberg“ od predsednika Izraela Ruvena Rivlina. Komitet za dodelu nagrade naveo je da je porodica Azvanur tokom tri godine rizikovala život sakrivajući Jevreje i Jermene u skromnom stanu u Parizu.

Priznanje za legendarnog šansonjera: Šarl Aznavur dobio zvezdu na Bulevaru slavnih

Šarl i njegova sestra Aida često su ustupali svoje krevete „novim gostima“ i pomagali roditeljima. Aznavur dugo nije pričao tome, naveo je komitet koji je najavio da će o toj temi, sećanjima porodice Aznavur, uskoro biti izdata knjiga profesora koji istražuje genocid Jaura Aurona.

A post shared by i24NEWS Français (@i24news_fr) on Oct 26, 2017 at 1:17am PDT


Aznavur će 28. oktobra održati koncert u Tel Avivu u okviru svetske turnere "One Night Only", a nagradu koja se dodeljuje u Njujorku, hteo je da primi u Izraelu zbog „jakih veza sa jevrejskim narodom“, navelo je izraelsko predsedništvo.

Nagrada „Raul Valenberg“ dobila je ime po švedskom diplomati poznatom po tome što je pomogao desetinama hiljada Jevreja tokom Drugog svetskog rata koji su bežali iz Nemačke i Mađarske.

Aznavur, čije je pravo ime Šanur Vahinag Aznavurijan, 2009. godine je postao ambasador Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) u ime Jermenije - odakle je poreklom, i Švajcarske - gde sada živi. Oduvek se borio za sećanje na patnje jermenskog naroda i svojih predaka.

Iako je u poznim godinama, Aznavur je vrlo vitalan i i dalje drži koncerte.

Maja Gašić

Autor