Bolna ispovest Končite Vurst: Došao je dan da se oslobodim velikog tereta

Autor:

16.04.2018 14:04

Foto:

Foto:



Pobednica "Evrosonga" 2014. godine iz Austrije, Končita Vurst (to jest Tomas Nojvirt), obelodanila je da je već godinama HIV pozitivna, a to je objavila zato što joj je bivši partner pretio da će taj podatak izneti u javnost.

- Danas je došao dan da se oslobodim velikog tereta za ostatak svog života: ja sam već godinama HIV pozitivan - napisala je pevačica na svom profilu na instagramu.

Објава коју дели conchita (@conchitawurst) дана 15. Апр 2018. у 12:01 PDT

Kako kaže, na ovaj korak se odlučila jer joj je bivši partner pretio da će sa ovom privatnom informacijom izaći u javnost, pa je odlučila sama da o bolesti, koju je krila, obavesti obožavaoce.

- U budućnosti nikome ne dajem pravo da mi preti i na takav način utiče na moj život - poručila je pobednica "Evrosonga" 2014. godine.

Od postavljanja dijagnoze, kako je napisala, nalazi se pod medicinskom terapijom, i tvrdi da je već godinama ispod granice dokazivanja zaraženosti, to jest da nije u stanju da prenosi virus.

Pevačica ukazuje da nije sa ovom informacijom izašla u javnost pre svega zbog porodice, koja je podržava od prvog dana kada je ustanovljeno da ima virus i želela je da ih poštedi javne rasprave o HIV statusu. I njeni prijatelji, kako tvrdi, znali su za oboljenje i podržavali su je.

Објава коју дели conchita (@conchitawurst) дана 10. Феб 2018. у 11:36 PST


Vurst ističe da je svakako ova informacija važna samo za ljude sa kojima je imala seksualni kontakt.

- Izlaženje u javnost sa tom informacijom je svakako bolje nego da to učini neko treći. Nadam se da ću ohrabriti ljude i napraviti korak protiv stigmatizacije ljudi koji su se, a da nisu krivi, zarazili HIV-om - napisala je.

Prošle godine, pevačica je zaprepastila austrijsku javnost objavom da namerava da "ubije" Končitu, to jest da joj više nije potrebna i da je završila karijeru.

Maja Gašić

Autor