Biljana Obradović: Slavska bajka bez pečenja

Autor:

01.01.2017 09:29

Foto:

Foto:



Jedno od zaštitnih lica Televizije Pink, voditeljka i potparolka Fudbalskog kluba “Partizan” Biljana Obradović (34) nedavno je bila na večeri sa svetskim top-modelom Irinom Šajk. U pariskom restoranu “Kimo” na meniju su bili suši, i to maki, nigiri i sašimi, razne čorbe i druge ukusne đakonije.

- Priliku da se nađem za istim stolom sa Viktorijinim anđelom noć pre spektakularne revije kojom je brend ekskluzivnog donjeg veša “Victoria’s Secret” obeležio dve decenije rada dobila sam zahvaljujući mom velikom prijatelju Milutinu Getsbiju. On je jedan od najvećih filantropa na svetu i poznati holivudski producent. Te večeri još jednom sam se uverila koliko je pravom džet-setu nebitno sve ono što fascinira obične smrtnike. Nisu previše obraćali pažnju ni na jela ni na dekoraciju, svi su bili opušteni, pričali su o svakodnevnim temama. Inače, iako je u mogućnosti da naruči šta god poželi, Milutin me je zamolio da mu donesem sarmu, jer već godinama nije jeo srpske specijalitete. Drugom prijatelju, koji odavno živi u Los Anđelesu, obavezno nosim flašu stare rakije kad se srećemo. Naši ljudi uglavnom čeznu za “sitnicama” koje ih podsećaju na otadžbinu.

Biljana već deset godina vodi računa o ishrani i jede pet puta dnevno.

- Nisam pristalica minimalizma na tanjiru, niti ove moderne, molekularne kuhinje. Dođe mi da plačem kada mi posluže lepo servirano i ukusno jelo od dva zalogaja posle čega ostanem gladna. Navikla sam da imam pet obroka, ali biram zdravu hranu i ne prejedam se. Meso ne volim, nikada me nećete videti da jedem pečenje, ni praseće, ni jagnjeće. Čak sam, kada sam bila mala, komade pečenja bacala iza radijatora. Ipak, pošto redovno treniram, ponekad zbog mišića moram da konzumiram crveno meso, inače bih živela na piletini i ribi. Pihtije ne podnosim tako da ni one nemaju nikakve šanse da se nađu na mom jelovniku, dok burek i picu kupim s vremena na vreme. A jedino za čim sam stvarno luda jeste suši. Kad sam bila u Japanu na Svetskom prvenstvu u košarci 2006, jedina sam se od svih novinara ugojila jer sam ga jela nekoliko puta dnevno. I tako tri nedelje.

Dan najčešće počinje kombinacijom žitarica, voća i bademovog mleka.

- Mama skuva proso ili žitarice, ja dodam badem, golice, bananu, malteks, neko zrnevlje, bademovo mleko i pustim 15 minuta da se sve to otpusti. To je vrlo ukusan obrok, ali sam posle sat i po opet gladna. Nekad uzmem integralnu kiflu, sir, pečenicu, puter i jogurt s najmanjim procentom masti. Kravlje mleko mi smeta, tako da u kafu sipam sojino ili bademovo.

Bilo je dana kada je sama spremala biftek, pirinač, povrće, a pošto sada živi u istoj zgradi gde i njeni roditelji, samo pozove mamu i naruči šta joj se jede.

- Ona sprema pet obroka dnevno, za tatu i nju, brata i njegovu porodicu i mene. Sjajna je kuvarica i ne bih je menjala. Mada, tata je dugo bio glavni majstor za šporetom u našoj porodici s obzirom na to da mama nije bila vešta u tome kad se u 24. godini udala za njega. On je kuvanje savladao pored njegove mame, moje bake Marije, koja je bila vrsna domaćica. I danas od svih poslastica najviše volim tatinu pitu i kolač s višnjama. A ja baš retko petljam sa šerpama, pogotovu otkad živim sama.

I dok je bila u dugogodišnjoj vezi, koju je nedavno okončala pa je sad, kako kaže, srećno sama, nije često kuvala, ni u dve, ni u četiri ruke.

- Moj bivši i ja nismo ni stizali do kuhinje. Nisam ni tip osobe koja zavodi kulinarskim umećem, iako me je on inspirisao na sve: od izbora odeće do odabira jela. Nije baš da smo se igrali kao u filmu “Devet i po nedelja”, ali imali smo neke sjajne momente. Ipak, to je bila naša intima i ne bih je otkrivala. I tačno je da to ne možete sa svakim, čak i ako ga mnogo volite, ukoliko vas na taj način ne privlači. A zbog tog momka sam se stalno sređivala i vreme provedeno s njim bih opisala kao: dama na ulici, kuvarica u kuhinji. Zato sam sigurna da ako hemija između dvoje ne proradi, džaba svi zlatni listići na poslastici i svi začini ovog sveta.

I dugonoga manekenka Irina Šajk joj je priznala da je sve uzaludno ako žena nema seksepil i pravu osobu pored sebe koja će ga rasplamsati.

- Rekla mi je da privlačnost ne zavisi ni od vrtoglavih potpetica, ni od negližea, niti od najskuplje šminke, već to ili imaš, ili nemaš. I da je od onog gde ste mnogo važnije s kim ste. U tom smislu, ako me sledeći momak koji u meni probudi strast pozove da idemo na selo i čuvamo krave i kokoške, bez reči ću poći s njim. Posle 20 godina karijere to mi je potpuno prihvatljiv scenario. Možda na početku nije bio, ali sad smatram da sam zaslužila da uživam.

Dok ne oformi svoju porodicu i ne postane majka, u kuhinju će, kao i do sada, “svraćati u prolazu”. Iako zna da napravi piletinu, pa “čak i pasulj”, gostima radije servira salate i kanapee.

- Naravno, lepo je da sredimo kuću kad nam neko dolazi. Inače, viđala sam razne vrste dekoracija po svetu, a foru sa velikom šapmanj čašom i živim ribicama unutra sam i “donela” u Beograd. Ipak, sad mi najveće zadovoljstvo predstavlja da sa drugaricama razmenjujem kajmak i sir, a volela bih da ove zime sedim pored furune u nekom selu, da smo svi zajedno, da pucketa vatra i miriše pečen krompir. Sve više me privlači porodično okupljanje, posebno otkad sam pre tri godine postala Lukina tetka. On sad unosi badnjak i čini magiju praznika još većom.

U KREVETU JE NAJBOLJE- Biljana bi predstojeći period najradije provela daleko od gradske vreve.

- Poslednje dve Nove godine bila sam kod kuće, već u devet sam bila u krevetu. Pre toga sam za dočeke odlazila u Majami i na neke druge egzotične destinacije. Iskreno, umorilo me je šminkanje i sređivanje, tako da čeznem za lepim odmorom i intimnom atmosferom. Da me niko ne dira.

Čari slavskih gozbi otkrila je tek pre nekoliko godina.

- Volim slavske običaje. Kad se moj brat oženio, preuzeo je našu krsnu slavu, tako da se sada za Đurđevdan svi okupljamo kod njega. Uvek sam bila veliki vernik. Prošle godine sam ispoštovala ceo četrdesetodnevni uskršnji post, bez ikakvih problema, i veoma mi je prijao. Ne vezujem se za ikone i crkve, ali duševni mir pronalazim u veri - konstatuje novinarka.

Komentari. (0)

Loading