Pet godina od Đuzine smrti: "Bio je veliki na sceni, privatno još veći"

Autor:

17.06.2020 14:40

Foto:

Foto:



Pre tačno pet godina napustila nas je glumačka legenda, slavni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković

 

Glumac kog pamtimo po genijalnim ulogama i duhovitosti, Vlastimir Đuza Stojiljković, preminuo je na današnji dan, pre tano pet godina. On nas je, nakon duge borbe sa bolešću, napustio u svojoj 85. godini života.

Stojiljković je rođen 30. juna 1929. godine, u mestu Režanj. Završio je gimnaziju u Kruševcu, a glumom se bavio amaterski još kao srednjoškolac. Iako je najpre upisao Rudarski fakultet, tri godine kasnije završio je na Akademiji pozorišnih umetnosti.

 

Pročitajte i... Bora, Gaga, Đuza, Olivera: Slavni srpski glumci na poštanskim markama

 

Profesionalnu karijeru je započeo 1951. godine u Beogradskom dramskom pozorištu, a nakon 17 godina je prešao u Atelje 212, gde je i ostao do penzionisanja, 1995.

Glumio je više od 130 različitih uloga, u brojinim predstavama, ali i televizijskim ostvarenjima.

Voditeljka "Slagalice", Milica Gacin, imala je priliku da u predstavi "Gran pri" glumi sa Vlastimirom, a to iskustvo je opisala sledećim rečima:

- Đuza je bio veliki na sceni, privatno još veći. Uvek ću pamtiti njegove sugestije, savete, držanje, i kako me je, kad sam zaboravila tekst, samo jednim pitanjem vratio u priču.

 

Pročitajte i... Vuk Kostić o odlasku dragih kolega: Teško mi je da pretočim tugu u reči, ona je samo za ćutanje

 

Vlastimir Đuza Stojiljković je iz Doma za stara lica Lug, u kome je boravio, prebačen na Kliniku za infektivne i tropske bolesti zbog infekcije koju je dobio tokom lečenja u rehabilitacionom centru.

Naš proslavljeni glumac je u oktobru 2014. godine doživeo moždani udar, nakon čega se javila infekcija.

– Vlastimir je još u Sokobanjskoj dobio infekciju, koju su lekari otkrili nedavno, dok se oporavljao u Domu za stara lica. Na Infektivnoj klinici zaista vode računa o njemu, odmah su ga stavili u boks. To su bakterije koje se javljaju u bolnici, a najbolji lekari su mi rekli da dobija terapiju koja će brzo delovati. Vratiće ga u Lug kad sve bude pod kontrolom. Dosta je izgubio na kilaži, stalno gleda u mršave ruke. Organizam mu nije u zavidnom stanju zbog godina i dugog ležanja – ispričala je tada za dnevni list “Kurir” Đuzina supruga Dušanka.

goran.anicic

Autor