Odlazak Miše Janketića: Poslednja velika želja legendarnog glumca

Autor:

15.05.2019 13:11

Foto:

Foto:



Velikan jugoslovenskog i srpskog glumišta, Mihailo Miša Janketić, preminuo je danas u Beogradu, svega nekoliko dana pre nego što bi napunio 81 godinu.

Odlazak velikana: Preminuo Mihailo Miša Janketić

Rođen je 24. maja 1938. u Novom Sadu od oca Radomira, pravnika, i majke Milice, učiteljice. Za vreme Drugog svetskog rata poginula su mu oba roditelja, a glumac je odrastao u domu što je kasnije uticalo na njegov odnos prema porodici i deci. Sa suprugom Svjetlanom Knežević, takođe glumicom i balerinom, dobio je četvoro dece. Sin Radomir radi u policiji, ćerka Iva se po ugledu na mamu bavi baletom, dok su Marko i Milica nasledili očev glumački talenat.

U intervjuu koji je pre dve godine dao za magazin Gloria, slavni glumac je otkrio da se polako priprema za odlazak s pozorišne i životne scene.

Mihailo-Miša Janketić: Moji reflektori se polako gase, i na sceni i u životu

Mihailu Janketiću statueta Joakim Vujić: Nagrade su najkaloričnija hrana za sujetu

– Zakoračiću u osamdesetu, a ne osećam se tako. Čuvam sećanje na sebe iz vremena kad sam bio najjači, u svakom pogledu, a to su moje šezdesete. Nažalost, one ne mogu da traju večno. Sad želim samo da me zdravlje služi, da budem koliko god je moguće sa svojom divnom porodicom. Na vreme sam nahranio sujetu, tako svojstvenu umetnicima. I ne samo nama već i lekarima, arhitektama, advokatima. Mi smo za njih mala deca, ali za nas se to najviše govori. Nemam ambicija da pod stare dane pravim nešto novo, napredujem u karijeri. Ostvario sam dobar deo želja koje sam nosio sa sobom još od mladosti. Moglo bi se reći da sam ostvaren čovek, a to je više nego dovoljno - ispričao je tada Miša.

 

Maja Gašić

Autor