Kolege u suzama uputile poslednji pozdrav velikom Miši: Danas je pozorište u crnini! (foto)


Veliki broj glumaca, reditelja, umetnika i prijatelja okupio se tačno u podne u Jugloslovenskom dramskom pozorištu da oda počast istaknutom srpskom i jugoslovenskom glumcu Mihailu Miši Janketiću.

Odlazak velikana: Preminuo Mihailo Miša Janketić

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Iva Ciric👑❤ (@ciriciva_janketicusa) дана

Sloboda, Voja, Milica, Viktor … kolege se opraštaju od Miše Janketića: Hvala, za svaku reč! (foto)

Poslednji pozdrav bardu glumišta došao je da uputi veliki broj njegovih prijatelja, kolega i saradnika, među kojima su Miodrag i Bojan Krivokapić, Dragan Petrović Pele, Branimir Brstina, Vida Ognjenović, Milica Mihailović, Duško Kovačević, Srđan Timarov, Tanasije Uzunović, Tanja Bošković, Egon Savin, Jagoš Marković i mnogi drugi… Prvi je u Janketićevo matično pozorište stigao njegov sin Marko Janketić, supruga Svjetlana i ostali članovi najuže porodice.

“Otac mi nije dozvoljavao da kao dete sedim po glumačkim bifeima”: Marko Janketić o ocu Miši, staroj glumačkoj gardi i generacijskom jazu

Danas je pozorište u crnini. Otišao je Miša Janketić. I njega su sigurno iznenadile njegove poteškoće. To je bila uvreda časti za onu šamansku snagu kojom je u dva poteza mogao da razdrma celo gledalište. Mislili smo da će ga uloga u Kralju Betajnove spasti da će sve to oterati. Ali neće više Miša osluškivati iza scene i biti na njoj. Sve je prošlo – rekla je spisateljica Vida Ognjenović i dodala:

Bio je jedinstven. Nije bilo šablona, njegovo majstorstvo bilo ne gotovo nemoguće. Dva puta ga nisam ni prepoznala kada je igrao u predstavi. Potpuno je sve promenio. Bez obzira na svu krhkost profesiju uspeo je Miša da sačuva svoju ličnost. Zbogom stoliki glumče, zbogom moj nezamenljivi prijatelju. Danas ćemo sahraniti glumca koji je mogao da ima stotine i više od stotine (rekao bi mi on) lica i da sve budu jedinstvene…

Mihailo Miša Janketić priminuo je 15. maja u Beogradu u 80. godini, a tokom svoje bogate karijere odigrao je više od stotinu uloga u pozorištu, najviše u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja – “Dobričinog prstena”, “Oktobarske nagrade”, četiri “Sterijine nagrade”, kao i nagrade “Pavle Vujisić”.

“Otac je u moju krv usadio crno-belu boju” govorio je Miša Janketić: Omiljeni klub se oprostio od legendarnog glumca (foto)

U čast tate Miše: Nekoliko sati nakon očeve smrti Marko Janketić izašao na scenu

Miša Janketić rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu, a gimnaziju je završio u Beogradu. Studije književnosti upisao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je nakon tri godine postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Milošević

Autor: Gloria.rs
Izvor: Novosti
Foto: ATA images/ Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi