Bosiljčić glumi Teslu u novoj seriji Zdravka Šotre

Autor:

29.09.2016 14:23

Foto:

Foto:



Zdravko Šotra ovih dana radi na novoj seriji "Santa Maria della Salute", a koja se bavi odnosom dve srpska velikana - Nikole Tesle i Laze Kostića. Uloga svetski poznatog naučnika poverena je Ivanu Bosiljčiću, dok će Lazu Kostića igrati Vojin Ćetković.

Teslin lik su do sada tumačili brojni glumci, među kojima i legnedarni Petar Božović, a ovoj složenoj ulozi, Bosiljčić je ispričao za Blic:

- Šta god da kažem o Nikoli Tesli, zvučaće trivijalno. On je genije čiji su naučni i duhovni gabariti izvan opsega reči. Neprestano mislim i čitam o Tesli. Naročitu pažnju obraćam na njegove izvannaučne stavove - odnos prema duhovnosti, pesništvu, porodici. Jer će u priči o velikom Lazi Kostiću dva velikana upravo o tome raspravljati. U njihov odnos upliće se treći velikan - Zdravko Šotra, koji će otelotvoriti scenu susreta Kostića i Tesle.

Posle celodnevnog slikanja i snimanja, najlepse mi je kod kuce... ??? @ivan_bosiljcic

A photo posted by Jelena Tomasevic Bosiljcic (@jelenatomasevic_official) on Dec 28, 2015 at 3:00pm PST

Međutim, pripreme za ovu ulogu, počele se još davno.

- Prošle godine, Jelena i ja smo u Njujorku prisustvovali otkrivanju biste Nikole Tesle u hotelu Njujorker, gde je veliki naučnik proveo poslednje godine života. Ušao sam u sobu u kojoj je Tesla živeo, iznenađujuće mala soba broj 3327. Već godinama razmišljam o karakteru i duhu naučnog genija. Još 1980. godine Petar Božović je na filmu genijalno igrao Teslu, toliko dobro, da je obavezao na visoku ozbiljnost svakoga ko se dotakne ovog zadatka - rekao je glumac i dodao da trenutno ponovo čita roman Tesla, portret među maskama kako bi se još bolje upoznao sa ovim naučnikom.

U seriji "Santa Maria della Salute" će biti prikazano veliko i nesvakidašnje prijateljstvo između naučnika i pesnika - Nikole Tesle i Laze Kostića. Sačuvana su i pisma u kojima je Laza predložio Tesli da se oženi Lenkom Dunđerski.

- Pesnik do kraja nije otkrio svom prijatelju da je i sam zaljubljen u Lenku, ali da je zbog razlike u godinama njihova ljubav nemoguća. Ocenio je Teslu kao jedinog dostojnog kome bi mogao da prepusti svoju dragu. Samo tri meseca od Lazinog pokušaja „provodadžisanja”, Lenka Dunđerski je umrla od tifusa - objasnio je deo scenarija Ivan Bosiljčić za Blic .

Uloga Lenkine starije sestre, Olge Dunđerski, poverena je Slobodi Mićalović.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading