Preminuo Bota Nikolić - reditelj koji je otkrio Breda Pita

Autor:

13.05.2021 13:06

Foto:

Foto:

Preminuo Bota Nikolić, reditelj koji je radio na kultnim filmovima poput "Balkanskog špijuna“, "Tri karte za Holivud“, "U ime oca i sina".



Jedan od najpoznatijih domaćih direktora fotografije i reditelja, Božidar Bota Nikolić, preminuo je u 80. godini.

Pročitajte i Božidar-Bota Nikolić - Filmski avanturista iz kutije za cipele

Foto: Jelena Jovanov

 

Kao direktor fotografije sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.

Ostaće upamćen i po tome što je Bredu Pitu dao jednu od njegovih prvih glavnih uloga na filmu i to u ostvarenju "Tamna strana Sunca“. Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu pojavilo 400 glumaca, bez dileme odabrao Pita, koji mu je kasnije priznao da mu je ta uloga promenila život, piše RTS.

Za svoj snimateljski rad nagrađen je sa dve Zlatne arene u Puli – prvo za film "Beštije“ (1978), a onda i za "Život je lep“ (1985). Zlatnu arenu za režiju podelio je sa Dušanom Kovačevićem za "Balkanskog špijuna“.

Na Sofestu 2016. godine nagrađen je statuetom Sloboda, za doprinos filmskoj umetnosti za kameru.

Božidar je iza sebe ostavio troje dece, a malo ko zna da je on otac naše poznate pevačice Jovane Nikolić. Božidar je i režirao spot za njenu prvu pesmu "Moli, moli".

Pročitajte i Biković je očaranim njenim talentom - Najlepše pojačanje u ekipi serije "Južni vetar"

Foto: Jelena Jovanov

 

Ipak, pevačica nikada nije u javnosti isticala da je njegova ćerka, već je svoju karijeru gradila nezavisno od svog slavnog tate, koji takođe nije javno govorio o svom privatnom životu.

Bota Nikolić je rođen u Nikšiću 1942. godine.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading