Vojin Ćetković: Naš zadatak je da kritikujemo


Proslavljeni dramski umetnik, neprikosnoveni miljenik ženskog dela publike, objašnjava da se glumci celog života bave temama kao što su ljubav i smrt i priznaje da mu uloga dečjeg psihijatra u predstavi ‘Ekvus’ nije pomogla da bolje razume kćerke Veru i Milu

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vojin Cetkovic (@vojin_cetkovic) дана

Kao glumac sa bogatim iskustvom, Vojin Ćetković (47) danas ima tu privilegiju da bira uloge. Nedavno je u Beogradskom dramskom pozorištu premijerno izveden komad “Ekvus”, nastao po tekstu Pitera Šefera, u kojem tumači lik psihijatra koji treba da pomogne dečaku opsesivno vezanom za konje. Ova uloga je drugačija od svih koje je do sada tumačio.

Premijera “Ekvusa” na sceni BDP-a: Priča o psihijatru i njegovom pacijentu okupila brojna poznata imena (foto)

Sa rediteljem Markom Manojlovićem već sam sarađivao na komadu “Noć bogova”, a njegove predstave mi se veoma dopadaju. U druženju i razgovorima doticali smo se raznih tema, da bismo zaključili da delimo iste vrednosti i imamo slične životne stavove. Dugo smo pričali o tome šta bismo mogli da radimo i onda mi je on dao ovaj tekst da pročitam. Svideo mi se i odlučili smo da probamo da ga uradimo. “Ekvus” se kod nas nikad nije izvodio, preveden je sedamdeset i neke godine i trebalo je da bude postavljen u Jugoslovenskom dramskom, ali nije. Eto, mi ga sad igramo u Beogradskom dramskom pozorištu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vojin Cetkovic (@vojin_cetkovic) дана

Vojin Ćetković: Neobičnom odlukom nasmejao suprugu (video)

U komadu glumite dečjeg psihoterapeuta. Šta vas je privuklo tom liku?
Psihoterapeut je zanimanje, a ja sam se trudio da igram čoveka. To što je on neuropsihijatar samo je polazna priča, ono što je bitno jesu njegove dileme, unutrašnji život i odnos koji ima prema tom dečku, svom pacijentu. Međutim, njih dvojica prelaze tu granicu, taj odnos lekar-pacijent, i jedan u drugom provociraju neka razmišljanja o životu. Na kraju dečak razotkriva psihijatra, ogoli ga u potpunosti. Psihijatar ostane zapitan nad sopstvenom sudbinom.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vojin Cetkovic (@vojin_cetkovic) дана

Kakva razmišljanja je ovaj komad kod vas probudio?
Kad sam pitao reditelja, pre nego što sam pročitao tekst, o kakvom delu je reč, Marko mi je rekao da se ono bavi pitanjem da li jedan pravi dan vredniji od osamdeset godina običnog života. Zamislio sam se nad tim. Mi glumci se, i umetnici uopšte, nalazimo u povlašćenom položaju jer možemo da razmišljamo i bavimo se suštinskim stvarima. Umetnost tome služi, da se izrazite, pitate i sagledavate sopstveni život i ideje.

Sređen za Adu Bojanu: Vojin Ćetković promenio imidž (foto)

Da li vam je ovaj komad pomogao u tome da bolje razumete nežnu dečju prirodu s obzirom na to da ste otac dve devojčice, bliznakinja Vere i Mile?
Apsolutno ne. Preduslov za igranje na sceni uvek je tekst, scenario. Ova uloga mi nije bila strana, već sam radio granične ličnosti, imam i mnogo prijatelja koji se bave psihologijom. Ipak, u ovoj drami nešto je drugo u pitanju. Ovde nije reč o tom odnosu pacijent-lekar, već o životnim stvarima i pitanjima. Prevodilac “Ekvusa” je neuropsihijatar i on je dolazio na naše probe. Mnogo nam je pomogao pričajući o tom odnosu doktora i bolesnika, ali je i sam rekao da ne zna koliko će nam to biti od koristi u igranju na sceni. To što mi prikazujemo u pozorištu razlikuje se od samog života, mi govorimo o nečemu što je više od života i više od profesije kojom se bave likovi u komadu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vojin Cetkovic (@vojin_cetkovic) дана

Nedavno je predstava Sergeja Trifunovića, vašeg prijatelja i kolege, skinuta sa programa pozorišnog festivala u Aleksincu. Nameravate li da mu pružite podršku?
Mislim da se on ne oseća ugroženo ni na koji način. Nije tražio podršku, ali ako za tim bude bilo potrebe, svi ćemo ga podržati.

Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković: Naš brak je kao i svaki drugi, takvi su nam i problemi

Šta mislite o nedavnom štrajku u Narodnom pozorištu?
Glumci su uvek budni, nije to ništa novo. Naš zadatak i jeste da sa scene kitikujemo bilo kakav oblik vlasti, da imamo slobodu da kritikujemo.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vojin Cetkovic (@vojin_cetkovic) дана

Da li trenutno snimate nešto za televiziju?
Dobio sam male uloge u serijama “Žigosani u reketu” i “Senke nad Balkanom”.

Sloboda Mićalović Ćetković: Blagoslov je imati blizance, tek sada shvatam zašto nam je Bog dao desnu i levu ruku i nogu, dva oka, sve duplo

Kakav odnos imate prema starenju?
Mi koji pokušavamo da se bavimo umetnošću imamo specifičan odnos prema ljubavi, životu i smrti, samim tim i prema starenju. To su teme kojima se čitavog života neprestano bavimo. Pokušavamo da odgonetnemo lepotu i suštinu. Veoma sam srećan što mi posao dozvoljava da se bavim tim velikim pitanjima.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vojin Cetkovic (@vojin_cetkovic) дана

Da li svake godine zabeležite šta ste uradili i isplanirate šta još treba da uradite?
Ne. Naravno da se i ja, kao i svaki drugi čovek, preispitujem, da razmišljam i o smrti, ali ne svodim nikakve račune.

Autor: Gloria magazin/ Jelena Milinčić
Foto: Gloria magazin/ Dalibor Danilović/ Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi