Premijera "Ekvusa" na sceni BDP-a: Priča o psihijatru i njegovom pacijentu okupila brojna poznata imena (foto)

Autor:

15.11.2018 22:32

Foto:

Foto:



Krimi-drama "Ekvus" Pitera Šefera o psihijatru i njegovom pacijentu - adolescentu koji boluje od patološke, religijske opsesije konjima, večeras je premijerno izvedena na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Reditelj Marko Manojlović odlučio je da postavi čuvenu predstavu s Brodveja, a glavnu ulogu psihijatra Martina Dajsarta poveri Vojinu Ćetkoviću.

Komad je u Americi izveden više od 1.000 puta i nagrađen je Tonijem za najbolju dramu (1975). Godine 1977. reditelj Sidni Lamet snimio je ekranizaciju s Ričardom Bartonom u ulozi psihijatra.

 

Piter Šefer napisao je dramu 1973. po istinitom događaju. Ovaj komad dotiče teme društveno prihvatljivog ponašanja u kontrastu sa instinktivnim, ritualnim, animističkim, te dovodi u pitanje smisao civilizacijskih normi.

Pored Ćetkovića u "Ekvusu" igraju Miodrag Dragičević, Paulina Manov Đurđević, Nataša Marković, Ivan Tomić, Anka Gaćeša i Milica Tomašević.

Premijera je okupila brojna poznata imena iz sveta umetnosti, a najveća podrška na prvom izvođenju "Ekvusa" Vojinu Ćetkoviću bila je supruga Sloboda Mićalović, dok je mladi Miodrag Dragičević najveći aplauz dobio od sestre Tamare i zeta Petra Benčine.