Vesna Čipčić opisala svoju borbu s virusom: Sama sam sebi davala injekcije!

Autor:

18.12.2020 18:00

Foto:

Foto:



Pošto je saznala da je dobila virus korona i da ima upalu levog plućnog krila, dramska umetnica Vesna Čipčić odlučila je da, na preporuku doktora, uzme u ruke injekcije i pomogne sebi.

Dramska umetnica Vesna Čipčić (66) pobedila je virus korona vedrinom svog duha i imunološki ojačanim organizmom. Posle borbe sa nevidljivim neprijateljem ona se oseća dobro, a jedino je usporava malaksalost.

- Nisam imala simptome. Na prvom testu u Beogradskom dramskom pozorištu bila sam negativna. Međutim, kad je moja kćerka Anja dobila pozitivan rezultat, posle tri dana testirali su me u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i saznala sam da sam inficirana.

Ubrzo je osetila prvi simptom - povišenu telesnu temperaturu od 37,2.

Pročitajte i Žurka o kojoj svi pričaju: Kad Vesna Čipčić proslavlja odlazak u penziju (foto)

Vesna Čipčić, foto: Dalibor Danilovic

- Kod mog doktora Dimića urađena mi je analiza krvi i snimila sam pluća. Tada je sve bilo u normalnim granicama. Već na sledećoj kontroli rezultati su mi bili lošiji, D-dimer mi je bio znatno povišen i poslali su me na skener pluća. Potom su mi rekli da imam blagu upalu levog plućnog krila.

Lekari su joj prepisali injekcije fraksiparina. Nakon što je primila prvu, koju joj je dala prijateljica doktorka, odlučila je da dalje nastavi sama.

- Bockala sam se sedam dana. Sama sam sebi davala injekcije. Ništa to nije strašno niti komplikovano. Te injekcije se daju u stomak da bi se razredila krv i da ne bi došlo do stvaranja tromba. Iglica je tanka kao vlas kose i ništa nisam osetila, nikakav bol. Mada, moram priznati da sam na početku malo bila u panici kada su mi rekli da svaki dan moram da primam te injekcije, razmišljala sam koga da zovem da mi ih daje, pa sam odlučila da probam sama. Krenulo mi je iz prve.

kratak dan!

Glumica ističe da se nije plašila.

- Ni meni nije jasno kako sam sve to stoički podnela. U poslednje vreme pila sam suplemente i vitamine. Za ceo svoj život nisam ih popila toliko koliko od februara do sada. Mislim da je to uticalo na blagu formu kovida kod mene - smatra Vesna i dodaje da je prevencija i te kako važna.

Uz jačanje imuniteta podupirala je pozitivan stav prema životu, po kojem je poznata.

- Važno je da održite dobro pishičko stanje kada saznate da imate koronu i dok ste bolesni. Nisam sebi dozvolila da padnem u depresiju, prosto sam muški odreagovala na sve i nosila se sa koronom. Govorila sam: “Nećeš ti mene, korono, nego ja tebe!”

Vesna Čipčić, Foto: Javkov Simovic

Tokom borbe sa kovidom mnoge kolege su joj pružale podršku, što ju je tih dana ohrabrivalo, a kako ističe, neki su počesto bili više uplašeni nego ona. Sve to vreme, kao i danas, teatar joj mnogo nedostaje.

- Očekujem da u BDP-u nastavimo rad na novoj predstavi “Dnevna soba” u režiji Ersana Mondtaga iz Nemačke. Trebalo je da sa rediteljem Ivicom Buljanom radim “Tiho teče Misisipi”, dramatizaciju prvog romana Vladimira Tabaševića, ali to je pomereno za februar.

Vesna nastavlja da sa povećanom pažnjom prati svoje zdravstveno stanje jer, kako kaže, u postkoronarnom periodu velika je nepoznanica šta sve čoveka može da zadesi nakon što dobije napismeno da je negativan. Uz smeh priznaje da joj je dan i dalje kratak za sve ono što želi da postigne.