Naomi Kembel: Boja kože ne utiče na to hoće li neko biti uspešan u svom poslu

Autor: Maja Gašić

03.04.2018 12:00

Foto:

Foto:Supermodel Naomi Kembel smatra da bi poznati modni časopis Vogue konačno trebalo da dobije i svoje afričko izdanje, jer bi se na taj način odalo priznanje doprinosu tog kontinenta globalnoj modnoj industriji, koja je u poslednje vreme na udaru kritika zbog izostanka raznolikosti.

Kembel je tokom posete glavnom trgovačkom gradu Nigerije, Lagosu, gde je učestvovala u modnoj reviji u sklopu nedelje mode pod nazivom "Arise Fashion Week" kazala kako postoji potreba za boljim predstavljanjem tog kontinenta u modnom svetu.

- Mislim da bi konačno trebalo pokrenuti Vogue Afrika - rekla je u intervjuu za Rojters - Imamo Vogue Arabija, što smatram napretkom u modnoj industriji - rekla je slavna manekenka, aludirajući na časopis namenjen čitateljkama i čitaocima Bliskog istoka, čiji je prvi broj izašao prošle godine.

- Afrika dosad nikad nije dobila takvu priliku... priliku da se tkanine, materijali i karakterističan dizajn Afrike prihvate na globalnom nivou, a mislim da je to pogrešno - rekla je Kembel, rođena Britanka, svesna svojih korena.

Niko iz kompanije "Conde Nast International", koja izdaje časopis Vogue, nije bio dostupan za komentar. Globalna modna industrija u poslednjih nekoliko godina je na udaru kritika, jer većinu modela na pistama i u časopisima, kao i modnih dizajnera čine belci, koji upravljaju i velikim modnih kućama.

- Ljudi moraju shvatiti da boja kože ne utiče na to hoće li neko biti uspešan u svom poslu - kazala je Kembel.

Kao pozitivan primer da se nešto u tom području menja navela je imenovanje prvog crnog glavnog urednika britanskog Vogue-a, Edvarda Eninfula poreklom iz Gane, u aprilu prošle godine.

Maja Gašić

Autor