Kreativna radionica Gorice Popović: Kako od krpica napraviti pačvork prekrivač

Autor: Maja Gašić

25.11.2018 13:00

Foto:Želela je da bude kostimograf ali je postala glumica. Gorica Popović uz to ima različite talente, zna i da kuva, hekla, veze, slika.

Gorica Popović: Kako je šivaća igla postala moj omiljeni rekvizit za opuštanje

Okružena radovima koji su u njenom ateljeu nastajali decenijama Gorica otkriva da je rasla u kući gde se vezlo, štrikalo tj. plelo, gde su bile cenjene sve veštine rukama.

- Moja baka i moja mama su to divno radile, ja sam to polako učila još od detinjstva ali sam vremenom i usavršavala. Sve zavisi od umešnosti, od volje, vremena koje neko ima, od mašte pa i naravno od dara - ispričala je Gorica prilikom njene radionice za pravljenje pačvorka.

Pačvork je tehnika za koju se veruje da je nastala još u Egiptu, a razvila se u 18. veku u Americi. U ovoj umetnosti svaka krpica je upotrebljiva.

- Imate u kući ionako stare stvari koje biste bacili pa vi sve to uzmite seckajte. Sve može u pačvork da stane, s tim što je važno da budu isti matrijali, istog kvaliteta. Prvo se napravi  jedna osnova, a onda se svaka kockica zasebno radi i sastavljaju se. Od nekog propalog miljea napravim krošnju od drveta... - priča poznata srpska glumica.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

@thimblesandneedles је поделио/ла објаву дана 23. Нов 2018. у 10:27 PST

Gorica Popović: Bolno iskustvo paradajza

Oni koji žele da nauče vez i pačvork, ističe Gorica, prvo moraju da nauče da drže iglu u ruci.

- Mnoge devojke mlade se danas time ne bave, drugo je vreme, žao mi je što ti divni zanati koji su kreativni, polako odumiru. Znači, kupiti neko platno za vez, kupiti konce kojih ima u ovim prodavnicama pozamanterije i počneš sa nekim motivom - kaže svestrana umetnica i kao najjednostavniji detalj predlaže cvetić.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Katy (@pixiecrafthandmade) дана 24. Нов 2018. у 12:12 PST

A tek kada usavršite ovo, bacite se na pravljenje prekrivača koji spadaju najzahtevnije poduhvate, ali i one koji će se najbolje naplatiti. Cenu jednom pačvork komadu određuje uglavnom količina rada, komplikovanost.

- Što je neki prekrivač veći on je skuplji, ali ja skoro da ne mogu da vam govorim o tome jer kod nas skoro da ne postoji to tržište. Ne može da se zaradi od ovoga nešto i da se naplati zato što je u ovo mnogo vremena utrošeno i to je jednostavno nenaplativo, ali ja i ne idem na to - naglašava Gorica.

Govoreći o inspiraciji, glumica kaže da voli boje koje je raduju i mogu da joj poprave raspoloženje:

- Inspiriše me priroda, kupujem i časopise, gledam na internetu, kraducneš i neku ideju, prosto samo se osvrneš oko sebe i život ti daje inspiraciju, meni je ponekad kratak dan.

Emotivno pismo Cuneta Gojkovića Gorici Popović: Čuvaj mi moje dete (foto)

Gorica kaže da bi volela da njen dan traje bar 25 sati. Tada bi imala dovoljno vremena da usavrši sve svoje hobije i spremi još izložbi pačvorka.

Maja Gašić

Autor