Postoji razlog: Zašto su žene opsednute cipelama?

Autor:

31.01.2017 22:25

Foto:

Foto:Za većinu žena cipele predstavljaju mnogo više od aksesoara. One čine da se osećamo sigurnije u sebe, lepše, seksepilnije, pa čak i vitkije!

Ženska opsednutost cipelama koja traje još od davnina, nije jasna muškarcima, a čak ni žene ne umeju da je objasne. Šta je to u cipelama što na nas deluje kao magnet i tera nas da na njih dajemo i poslednje pare iz novčanika? Brojni stručnjaci iz oblasti sociologije, psihologije, pa i antropologije, bavili su se ovom tematikom, pa su tako došli do zaključka da postoji pet najčešćih razloga zbog kojih toliko volimo cipele!

Lusi Lu dizajnira cipele koje će vaša stopala obožavati

1. Uz štikle smo vitkije


Jedno je neosporno – svaka žena izgleda bolje na štiklama! Pet ili 15 kilograma viška sigurno ne možete preko noći da skinete, ali ako se „popnete“ na visoke potpetice, automatski ćete izgledati vitkije!

2. Daju nam sigurnost

Svaka odevna kombinacija, pa čak i ona od najjeftinijih materijala, uz par kvalitetnih cipela izgledaće skupoceno! Cipele imaju tu moć da transformišu celopkupan izgled i daju mu dozu elegancije i seksepila. A kad tako izgledate, onda ćete se sigurno osećati i sigurno u sebe.

3. Osećamo se seksi

Ovo važi najpre za cipele sa viskim potpeticama. Skoro svaki muškarac će reći da žene na štiklama izgledaju privlačno, ali to nije jedini razlog što se tako i osećamo. Kada se podignemo na štikle, naše držanje se promeni, leđa se isprave, pa čak i hod postane zavodljiviji jer visoke potpetice zahtevaju blago njihanje kukovima... A to sve čini da se osećemo privlačno i seksi.

Nešto drugačiji Lubuten: Šta nam je kralj crvenih đonova pripremio za 2017?

4. Daju nam moć

Da li ste primetili da čim se podignete na visoke potpetice, automatski se osećate samoverenije i moćnije? Antropolozi imaju objašnjenje za to. Kao što je to slučaj i kod životinja, biološki smo „naštelovani“ da visinu povezujemo sa moći. A to se vidi i kroz istoriju. Nekada su samo aristokrate mogle da nose cipele na štiklu, dok je plebstvo bilo u ravnoj obući koja je bila praktična za rad.

5. Popravljaju raspoloženje

Psiholozi i sociolozi su utvrdili da prilikom kupovine dolazi do znatnog skoka dopamina (hormon koji se luči kad smo zaljubljeni?!) u našem telu. U većini slučajeva, uzbuđenje koje osećamo se vrlo brzo pretvara u osećaj krivice zbog „ispražnjene“ kartice, osim kad kupujemo cipele! Zašto je to tako? Studije su pokazale da kupoholičari cipele smatraju praktičnim troškom – to je nešto što ćemo nositi više puta nedeljno, u raznim prilikama i uz razne odevne kombinacije, tako da se svaki dinar potrošen na njih isplati!

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading