Letnji trend: Od Odri Hepbern do Gotjea, svi su obožavali ovaj stil!

Autor:

08.08.2021 21:30

Foto:

Foto:

Ako provodite vreme na moru, onda je obavezan, ali ako ste u gradu - ‘probajte’ mornarski stil koji poput mohita ili pinja kolade može osvežiti vrele letnje dane



Teget majicu sa belim prugama, koju od 1858. godine nose pripadnici francuske mornarice kako bi bili lakše uočljivi na talasima, u modu je 1917. uvela  Koko Šanel, a onda ju je pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka “prihvatio” ceo svet. Obožavale su je zvezde poput Brižit Bardo, Marlona Branda, Odri Hepbern, nosio ju je Pikaso, potom i Endi Vorhol, pa Žan-Pol Gotje.

Pročitajte i Festival u Kanu - poslastica za modne sladokusce!

Getty Images

Majice ali i uopšte odeća na pruge - pantalone, blejzeri, džemperi, bluze, patike, nezaobilazni su u ormaru Francuskinja, međutim, leti mornarski imidž prija svima. Uz prugaste stvari, čine ga i zlatna dugmad, motivi sidra, kapetanska kapa, ogrlice i učkuri od kanapa, poneki detalj u crvenoj boji. Često nazivan “navy”,  engleski izraz za nijansu plave u kojoj su uniforme Britanske kraljevske mornarice, ovaj stil postao je klasika, ali mu svežinu mogu dati novi krojevi i materijali, kombinovanje različitih dezena sa prugicama, aksesoar u vidu lepršave marame sa morskim motivima, slamnate torbe i šeširi.

Komentari. (0)

Loading