Čuveni Renato Balestra kreira kostime za „Labudovo jezero“ u Narodnom pozorištu

Italijanski kreator visoke mode, Renato Balestra sreo se danas sa upravnikom Narodnog pozorišta Dejanom Savićem, sa kim je dogovorio da osmisli kostime za balet “Labudovo jezero”, kojim će Narodno pozorište proslaviti 150 godina.


Balestra je 1998. godine pravio kostime za operu “Pepeljuga” u Narodnom pozorištu, a dogovoreno je i da se za jubilej obnove kostimi koje je kreirao pre skoro 20 godina.

– Uvek kada radim za operu trudim se da gledaocima predstavim atmosferu i ideju kompozitora. Ako uspem da komuniciram sa publikom, onda sam veoma zadovoljan. Srećom, to se do sada uvek dešavalo. Kada radite za operu morate da kombinujete kreativnost i praktičnost. Zato volim puno da razgovaram sa koreografom, svim ljudima koji učestvuju u kreiranju postavke. Zaista ne volim što se danas mnogi kostimografi trude da, primera radi, “Travijatu” izmeste u nacistički period, ili u ludnicu. Mislim da je kompozitor genije i da treba da budemo u njegovoj službi – smatra Balestra.


O tome kakvu ideju ima za kostime, Balestra odgovara da želi da to bude bajkovito i magično – beli labud, crni labud, princ, ljubav. Iako ne zna da li će se reditelj odlučiti za srećan kraj ili ne, Italijan smatra da scenografija mora da bude bajkovita.


– Ne znam još da li će biti plave boje u kostimima, dajte mi da razmislim. Naravno, plava boja je moj zaštitni znak. Znate, kada ništa na onome što uradim nije plavo, pitaju me: ‘Zašto nema plavog ovaj put’. Jeste to moja boja, ali nekada možete i da intrigirate. Znate, život je intrigantan – zaključio je Balestra.

Autor: Gloria.rs
Izvor: RTS
Foto: Dalibor Danilović, Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi