Vremenske nepogode

Za vreme olujnih udara bezbedni ste samo na jednom mestu, evo i kom

Autor:

24.07.2023 13:13

Foto: Photo by Master Wen on Unsplash

Foto: Photo by Master Wen on Unsplash

Vremenske nepogode ne možemo izbeći, ali evo kako se zaštititi



Srpski fizičar dr Nikola Cvetanović objasnio je zašto su gromovi toliko opasni i kako da se zaštitimo od njih.

- Munja je slika koju vidimo, svetlo koje se prostire. Grmljavina je zvuk, ono što čujemo. A udar groma je sve to zajedno. Tek odskora potpuno razumemo taj proces. 

Uzrok je u tome što unutar oblaka dolazi do velikog naelektrisavanja, a munja je u stvari jako dugačka varnica, duga i do pet kilometara. Formiraju se ogromni naponi unutar oblaka, nezamislivi, od 10 do 100 miliona volti - objasnio je fizičar u gostovanju na TV K1.

Pročitajte Bivši muž Katarine Sotirović doživeo stravičnu nesreću, štapovi su popucali...

- Što je veći razmak između munje koju vidimo i zvuka koji čujemo, to smo bezbedniji, jer to znači da je udaljena. Dolazi do ogromnog oslobađanja toplote pa uvek kada imate udar čujete ga kao zvuk. 

Munje putuju velikim brzinama, do 100.000 kilometara u sekundi. Potpuno ste bezbedni ako između munje i zvuka prođe oko 30 sekundi. Ako je vidite i jako brzo čujete - niste bezbedni.

Photo by Milen Kolev on Unsplash

 

Savet u slučaju vremenske nepogode, grmljavine posebno

Dr Nikola Cvetanović dao je i korisne savete kako ovog leta ostati bezbedan kada dođe do grmljavine.

- Ne treba nikako stajati pored drveta, a i na planininama je izuzetno opasno. Savet je da nikako ne budete u grupi, već se svi razdvojte. Opasne su veoma i vodene površine, pa obavezno treba izbegavati plivanje i boravak u čamcima. 

Nemojte leći na zemlju već čučnite. To iz razloga što struja uvek ide ka zemlji. Najbolje je ipak naći zaklon - kazao je fizičar i objasnio zašto je automobil odličan zaklon.

Pročitajte Vatrena stihija gutala sve pred sobom! Kristina Radenković podelila tužne vesti - Bilo je baš stresno...

- U automobilima postoji tzv. Faradejev kavez. Ako grmi, vozite uvek dalje od munja koje vidite na nebu. Ako je vozilo dobro zatvoreno, ako zatvorite sve prozore, onda ste zbog metala u Faradejevom kavezu zbog kojeg je električno polje poništeno, potpuno zaštićeni. 

Munja ne može da dođe do vas. U automobilu ste bezbedni bez obzira na to da li je motor uključen ili nije, da li se krećete ili stojite. To je najbliži i najbolji zaklon.

Photo by Vidar Nordli-Mathisen on Unsplash

 

Jednako su bezbedni i avioni te nema razloga da brinete ako putujete dok grmi i seva, kaže fizičar prenosi Blic Žena. 

- Avione često udaraju gromovi, ali oni imaju kablove koji se ponašaju kao gromobran pa su i putnici i svi elektronski uređaji u avionu su zaštićeni. Šezdeset i neke godine prošlog veka bila je poslednja nesreća izazvana udarom groma u avion, ali jasno je koliko je tada sve bilo drugačije nego danas.

Cilj gromobrana je da struju sprovede ka zemlji, on služi kao veliki provodnik koji struju usmerava naniže. Isključite uređaje sa čipom iz struje.

Mobilni telefon ne privlači grom

Cvetanović je objasnio da mobilni telefon ne privlači grom.

- Ako ste sami na nekoj otvorenoj površini to će privući grom, a ne mobilni telefon. Ono što bi kod kuće trebalo izbegavati je žičani telefon jer je moguće da ako grom udari negde blizu, dođe do nekog udara putem žica. 

Photo by David Mchedlidze on Unsplash

 

Ako udari u spoljne instalacije, u dalekovod, uređaji u stanu mogu da se pokvare. Zato bi, na primer, trebalo izbegavati kupanje kada je grmljavina. Što su instalacije u boljem stanju, u smislu zaštite, to je bolje, ali stopostotna zaštita ne postoji.

Kada grmi isključite iz laptopove, televizore, mikrotalasne pećnice... Ovi uređaji su u najvećoj opasnosti, kao i svi uređaji sa čipom.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading