Enterijer

Da vam komšije pozavide: Saveti za brzinsko sređivanje dvorišta

Autor:

10.05.2023 15:45

Foto: Photo by Max Rahubovskiy from Pexels

Foto: Photo by Max Rahubovskiy from Pexels

Uređenje dvorišta tema je o kojoj naširoko može da se priča, ali ovog puta predstavljamo na koje sve bačine možete vašu baštu pretvoriti u oazu mira



Bašta iz snova je cilj kome svi težimo ako imamo dvorište. Dok gledamo bajkovite slike iz časopisa, često se pitamo kako to postižu. Međutim, postoji nekoliko tipova uređenja dvorišta koji vam mogu pomoći da napravite svoju oazu. 

Kameni vrt

Ovaj tip uređenja je savršen za one koji ne vole preterano mnogo vremena da provode u bašti, a žele da ona izgleda savršeno.

Kamenje je oličenje beskonačnosti i univerzalnog znanja, stoga pogoduje kontemplaciji i spokoju. Rasporedite kamenje prema zapovestima budističkih monaha i uživajte u umirujućoj atmosferi vašeg vrta.

Pročitajte Baštenski nameštaj - Kako sprečiti da izbledi na suncu?

Francuski vrt

Francuski tip uređenja vrta zahteva više truda. Ovaj tip podrazumeva uredne lavirinte, simetriju i klupe od kovanog gvožđa.

Posadite cveće po obodima, napravite aleje drveća i posadite grmlje duž staza savetuje Bravacasa.

Uređenje dvorišta - Kineski vrt

Ovaj tip bašte podrazumeva harmoničnu kombinaciju prirode i mašte. Važno je da ne menjate pejzaž, već da mu date urednost i strukturu.

Uzvišenja naglasite žbunom, a u nizinama posadite drveća. Takođe, ribnjak prirodnog oblika i mali mostovi dolaze u obzir. Iskoristite i klupe i rezbarene fenjere za savršen izgled.

Engleski vrt

Ovaj tip uređenja je organizovan. Potrebno je dosta truda da se stvori pejzaž ovog tipa. Vijugave staze, terase i savršeno obrezani grmovi su nešto što predstavlja zaista mnogo posla.

Zasadite živu ogradu, uzgajajte savršen travnjak i obavezno imajte ruže i grožđe koje obavijaju vašu kuću. Kada jednom napravite ovakav vrt, sigurno ćete uživati u svakom trenutku.

Pročitajte Uređenje dvorišta - Kako da baštu vizuelno uvećate i ulepšate?

Seoski tip uređenja dvorišta

Ovaj stil zahteva najmanje ulaganja i to je ujedno i najjednostavniji stil dizajna. Suncokreti, kante za zalivanje i mnogo drveta. I to je sve. Ostaje samo da uživate.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading